Včera jsem si zase koupila jeden foodstylový časopis, aby na mě jako bonus vykoukla Praktická žena (what´s that and why me??) - takže jsem ji prolistovala, vytrhla recept na koláč s nugátem a vyhodila.
Večeři jsem chtěla trochu ozvláštnit, takže jsem připravila následující předkrm/přílohu ke kuřecím paličkám.
Možná se někomu zdát příliš very simple, ale chuťově dokáže překvapit a je nenáročný na suroviny.
Něco málo info o pastináku (zdroj labuznik.cz)
Pastinák je kořenová zelenina velmi podobná kořenové petrželi. Rozdíl je zejména v chuti, petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák (to můžu potvrdit - připomněl mi spíš voňavější mrkev pozn. aut.). Tato chuťově zajímavá zelenina pochází z východního Středomoří a dříve se používala místo brambor a zastupovala také zdroj cukru. Obsahuje plno vitamínů, draslík a je výborným zdrojem vlákniny.
Máslový pastinák na medu
Suroviny:
(3 porce) - 1/2 kg pastináku, 2-3 mrkve (lze zcela vynechat), 1/2 paličky česneku, 1 lžíci medu, 60 g másla, sůl, pepř
Postup:
- pastinák si oloupeme a nakrájíme na špalíčky (taktéž mrkev), naskládáme na plech nebo pekáček a řádně osolíme a opepříme
- v kastrůlku si rozpustíme máslo a med a pastinák tím přelijeme
- tři česnekové stroužky si oloupeme a nakrájíme na širší plátky + další tři stroužky necháme ve šlupce a přidáme k pastináku
- pečeme v troubě asi půl hodiny, dokud špalíčky nezezlátnou a nebudou měkké
- podáváme k masu, k sýrům, nebo jen jako předkrm s opečeným toastem
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každou reakci. :)