pondělí 15. července 2013

Vege musaka s kozím sýrem aneb nejen masem je člověk živ..

Když přes týden vařím, tak se snažím pravidelně jídla obměňovat ku prospěchu zeleninových nebo ryb, versus masa jako takového.
Musaku jsem poprvé jedla v Egyptě a naprosto mne to jídlo udolalo v kombinaci s rajčaty. Tahle má varianta je jakýsi oddych po dvou masových dnech, nicméně i tak musím zmínit, že jíst pljskavicu od přítele byla paráda..

Receptů na musaku najdete bezpočet, liší se dle krajů z kterých pochází (Balkán, Blízký Východ), někdy s rajčaty, někdy s cuketou, téměř vždy s lilkem, mletým masem a bramborami.
Prostě nic složitého na přípravu, jen to chce čerstvé suroviny a čas.
Tohle jídlo se dá připravit i den předem, kdy pak druhý den stačí strčit na hodinku do trouby..


Vegetariánská musaka s kozím sýrem


Suroviny:


2 větší lilky, 2 mladé cukety, 4-5 větších nových brambor, máslo 20g, mléko 2dcl, 1 cibule, 50g kozího sýra (případně tučnější čerstvý sýr), 125 ml sladké 30% smetany (1/2 kelímku), 3 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, sůl, pepř, 1 chilli paprička, sušený česnek




Postup:


- nejprve si nakrájíme lilky na tenší plátky (3-4 mm) - chce to trochu zručnosti) a na plech, lehce pomazaný olejem tyto plátky naskládáme, lehce osolíme a vložíme do trouby na 160° cca 10-15 minut (plátky mají být udělané do poloměkka)
- zbytky lilku, které vzniknou při krájení, nevyhazujeme, přidáme později k cuketové směsi





- mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a na malé kostky obě cuketky - pokud máte mladé, není třeba je zbavovat semínek - cukety necháme i se šlupkou, pouze je omyjeme



- na pánev si nalijeme 2 lžíce oliv. oleje a přidáme cuketu a lilek - zlehka je opékáme zhruba do doby, než se ztratí cca 1/3 objemu - potom ochutíme sušeným česnekem (1 lžička) a 1 nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek (není třeba ji rozkrajovat - na prkýnku ji poválejte a semínka vysypejte)
- až nakonec osolíme (1 lžička) a opepříme - pokud se směs začne přichytávat, tak podlijeme deci vody
- odstavíme z plotýnky a vmícháme kozí sýr



- plátky opečeného lilku naskládáme přes okraj kulaté (nebo jakékoliv jiné) formy, lehce vymazané olivovým olejem a taktéž do jejího středu - v podstatě tím vytvoříme lůžko
- ze světlé jíšky (máslo + mouka) si uděláme bešamelovou omáčku (mléko 2dl, zbytek na zředění voda) do které přidáme smetanu - omáčka hustá tak akorát - dochutíme ji muškátovým oříškem, solí, pepřem





- střídavě klademe na plátky nakrájené (5 mm šířka) brambory (pěkně jsem je vydrhla kartáčkem a nechala i se šlupkou) po celé ploše, na ně cuketovou směs a na ni bešamel




- množství surovin na tento recept vychází na 2 patra, takže pokud chcete stavět šikmou cuketovou věž, znásobte si je dvěma :)
- poslední vrstvu bešamelu zasypeme nahrubo nastrouhaným sýrem (kozí nebo Gran Moravia) a okraje lilku přehneme dovnitř
- dáme péct do trouby na 180° na 45 -55 minut (1/2 doby zakryjeme alobalem)






- upečená moussaka pro 4-5 lidí


- podávejte s ostrou rajčatovou omáčkou s oreganem nebo rozmarýnem

Kalí̱ órexi̱ :)

1 komentář:

  1. Recept zmateně popisuje jak vyrobit bešamel a brambory dává syrové. Ani po mnohem delší době v troubě se nepodařilo mít brambory dostatečně do měkka upravené . Zbytek byl měkký a brambory tvrdé...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou reakci. :)