čtvrtek 17. července 2014

Francouzský trh Kampa 2014 - Že re mandle L pe si je?

Přiznám se, že čím déle žiju v Praze, tím méně ráda chodím do historického centra.
Asi nejsem úplně davový typ a navíc mě rozčilují všude přítomné krámky s kýči, s gyrosem a hamburgery..
To, že si Praha nedokáže udržet svoji kulturní a historickou hodnotu není žádná novinka, a možná proto skoro každý víkend Prahu opouštíme a jezdíme na hrady, zámky a do přírody..

Tentokrát jsme v neděli 14.7. ale zamířili do samého srdce, pod Karlův most (který jsme pro jistotu oběšli), k Čertovce, na Kampu.
Zde se konal již 7. ročník festivalu francouzských chutí a specialit - respektive slavnostně zahájen byl už ve čtvrtek a nejvíce mě na něm lákala hudební vystoupení..


Dorazili jsme s přáteli na jedenáctou hodinu, abychom si v klidu trh prošli a vybrali si nějaké to občerstvení před kulturním zážitkem..
No, na první pohled jsem byla trochu zklamaná - podle propagace jsem čekala trh o kousek větší, ale nic proti ničemu..



Vybrané místo je fajn, ale bohužel chybí zajištění jedné základní věci - když už jde člověk na gastroakci, je potřeba mít si kam sednout - tohle je na French Market úplně nedomyšlené - 1-2 stolky má každý třetí až čtvrtý stánek, to je cca 30 míst k sezení plus 4x veřejná lavička...
Zbytek je na stojáka a tam bylo bohužel taky plno..
Na druhé straně je moc fajn slyšet krásně drnčící francouzštinu a nemusíte se plahočit přes hranice..


Lidu bylo plno..



Na jistotu jsem šla pro suchý bretaňský cidre, který znám z festivalu středomořských specialit (je totiž jediný, který má co do autentičnosti aneb lejte ty Carlingy a Kingswoody  z oken..)
Můžete si dát i sladký, ale tento je lehký, výrazný a fááákt moc dobrý..
Val de Rance – Cidre Bouché Brut Cru Breton, 0,375 l  45 Kč..  




Kdo by chtěl študovat, výbornou stránku o cidrech najdete zde .

Pak jsme si dali krásné suché růžové ovocné víno AIX u Chez Greg Père et fils jejichž obchůdek na Praze 6 s víny a francouzskými lahůdkami můžu jen doporučit - pěkně se o Vás postarají.

http://www.chezgregpereetfils.cz/cz/

                                                 zdroj: FB Chez Greg Père et fils


                                                     zdroj: photo.id-sign.com

Co mě potěšilo, že se tento rok na trhu prezentovala Korsika, kterou znám docela dobře ze své stáže..
Bohužel jsme jen nakoukli, protože asi v 11.30 mě definitivně z trhu vystrnadily fronty frankofilních degustátorů.. fakt..
Nicméně, jejich sýry jsou skvělé - a miluju i olivy - mají takovou ošlehanou, ostrou chuť. :)

Pokud máte rádi cestování, musím pro změnu doporučit tento dokument, který má neuvěřitelné pohledy a krásné scenérie ->
Korsika v barvách 4 ročních období - ČT1 Archiv


Za to jsme museli na šneky..
Les escargots je u nás (doma) opravdu populární slovíčko - můj muž je jimi přímo posedlý..
Vyzkoušeli jsem obě varianty z nichž můžu doporučit ty v těstíčku.. Klasika v ulitě s máslem a petrželí neurazí. :)
1 šnek = 25 Kč a byli horcí a čerství..






Způsob servírování zdá se mi poněkud nešťastný, ale chápu polní podmínky - ten vrchní je v těstíčku, spodní klasika v ulitě.. Těstíčko bylo křupavé a nasáklé máslem, lahoda..


Francie  bez (dobrého) sýra by nebyla Francie..







.. a tak jsme svačili sýry a cibulovou bagetu.
- nejlepší byl vyzrálý kozí, oranžový Mimolette (extra starý 120 Kč/100g) a oříškový Beaufort (99,- Kč/100g) 



Ještě jsme mrkli do známé Café Amandine - jejich levandulová limonáda je specialitka :)


A domů jsme pořídili farmářskou terinu s kaštany a taky oslí klobásu (jenže ta zmizela rychlostí blesku a tak ji nikdo nestihnul vyfotit :D)..






Na závěř pár krásných songů a šansonů v podobě  Zdenky Trvalcové..




Co vy a gastronomické trhy pod širým nebem?



1 komentář:

  1. To vypadá báječně, všechny ty dobrůtky. Jenom škoda, že je to všechno v Praze :-( www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou reakci. :)