sobota 12. října 2013

Perníkové mini dortíky s pěnou z granátového jablíčka a limetky - echt nepodzimní sladkost..

První co mě na podzimu uvede do tranzu je ta vůně a zvuky. Tlející listí, studená fronta, dopadající kapky deště, nebo všude pčíkající spoluobčané :)
Co se mi kromě dýňových specialit vybaví, je taky vůně horkého grogu (ano, je načase doplnit zásoby rumu!) a právě vytaženého perníku, ze kterého pak pekelně pálí žáha.

Prostě když si zapálíte dvě, tři svíčky (ti šťastnější rozžehnou krb), nasadíte na palce (i ostatní prsty) některé infantilní, zvířecí, ale heboučké a teplé ponožky a pak pěkně v objetí popíjíte právě zmíněný grog a ukusujete domácí buchtu (drobky nedrobky).


Japonský javor v botanické v Troji :)


Tyto dortíky jsou oživené trochou antioxidantu a nejoblíbenější chutí limety.
Pěna je lehká, ale na dortíku bez problémů vydrží - pokud se nechá pár hodin zatuhnout v lednici, přežije i 45 min. převoz autobusem.
Velikost záleží na Vás, já si pořídila tyto mini silikonové formičky, protože klasické košíčky jsou na podobné sladkosti zbytečně velké.


Perníkové mini dortíky s pěnou z granátového jablíčka a limetky


Suroviny:


dortíky 24ks:

1 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky (cca 200g), 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje (nebo rozpuštěného másla) 1 hrnek cukru moučky (včetně 1 celého skořicového cukru), 1 lžička perníkového koření, 1/2 perníkového kypřícího prášku





pěna na 12ks:

1 tučný tvaroh, 1 lžíce moučkového cukru (nebo 2 lžíce medu, či víc, dle chuti), 1/2 33% smetany, 1 granátové jablko, 1 limeta, 1 lžička škrobu (solamyl), 1 lžička vanilkové esence




Postup:

- suroviny na dortíky smícháme všechny dohromady, vytvoříme hladké světlé těsto a dle estetiky můžeme přidat lžíci až dvě hořkého kakaa (pokud olej nahradíme máslem, těsto je kypřejší)




- plníme nevymazané silikonové košíčky až skoro po okraj a dáme péct na 180° na cca 10 min (zkontrolujeme špejlí do těsta- nelepí se, pak hotovo)







- vyklopíme a necháme zchládnout, ideálně na mřížce





Pěna:

- nejdříve si připravíme šťávu z granátového jablka a to tak, že si rozkrojíme jablko na půl, semínky obrátíme k vyšší misce a pak soustavným poklepáváním lžící z vrchní strany krásně a jednoduše dostaneme semínka z jinak hořkého žlutého obalu - ten pak stačí vybrat - celý proces je otázkou minuty a mám ho opět od Jamieho (on ho má od svého zaměstnance) :)




- semínka pak v hmoždíři paličkou vymačkáme (pár si jich nechte bokem na ozdobu)
- štávu slejeme do malého kastrůku a svaříme spolu se lžičkou škrobu do hustější konzistence a necháme zchládnout




- šlehačku vyšleháme a po lžících vmícháváme do tvarohu s cukrem, nakonec nastrouháme kůru z půlky limetky a přidáme hustější šťávu z granátového jablíčka spolu s vanilkovou esencí
- před zdobením dáme na 15 minut do lednice vychladit a pak stříkáme zdobícím sáčkem, spíše na vršky dortíků
- poté opět dáme do lednice a před podáváním necháme 10-15 minut v pokojové teplotě povolit






Tak hurá na grog! :D


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)