čtvrtek 10. října 2013

Blogerka roku, Yak Yeti, Vitana, Hangár, nákupy - dr(o)bečky na říjen..


Vážení čtenáři,

dneska jen krátce :) Začala škola, přešla jsem na jinou pozici v práci a z volného času zbylo 00nic.
I přesto se snažím, mezi přednáškami, učením, cestováním, domácími pracemi a přítelem najít aspoň chvilku času na blog.
Ne že by se mi to zase tak úplně nedařilo, jenže si taky občas přijdu úplně vyšťavená a to se pak chuť na cokoliv dalšího vytrácí.

Nicméně, pravidelně si syslím článečky, občas se dostanu i na nějakou tu gastro akci a občas přežívám na instantní polívce a bazalkovém pestu.



Především chci poděkovat tomu z Vás, kdo mne nominoval do ankety ,,Blogerka roku", což je soutěž o několika kategoriích (a možná i dějstvích).
Nemyslím si sice, že jsem v takovém stadiu, kdy bych si tam připadala patřičně, ale tenhle počin mě samozřejmě potěšil.

Pokud by se kdokoliv chtěl na web podívat, případně věnovat všanc svůj email a tím pádem hlasovat (ať už pro mne, či pro jiný blog), zde je k dispozici odkaz až do 14.10. 2013
 - hledejte Základní instinkt, v kategorii Food.

http://www.blogerkaroku.cz/nominovane-blogy



Osobně dle statistik vidím, že nominace je taky forma propagace, čímž děkuju novým čtenářům, kteří můj blog sledují.


A co je tedy v kuchyni základního instinktu nového?



1) Le Market


21.9. jsme navštívili Le market, což je trh mladých tvůrců, návrhářů a designérů v centru Prahy, který se konal v hotelu Fusion poblíž Václaváku.

Naprosto jsem propadla výrobkům z dílny Krásný domov ( http://www.fler.cz/krasny-domov ) a odnesla si tento krásný dezertní podnos.





Taktéž jsem neodolala homemade slovenské čekuládě od Chocomaze ( http://chocomaze.sk/ ) - ale tabulku za 150 Kč jsem asi koupila poprvé a naposledy v životě, byť by byla sebelepší. Jsem barbar, máte to černé na bílém.





2) Na nepálské svatbě - rej barev a vůní


Zase jsme si naplánovali akcičku v YAK YETI (odkud si nechávám pravidelně posílat mailem pozvánky).
Jmenovala se Na nepálské svatbě a měla představit jakým způsobem tradiční svatba probíhá mezi Čátriji, Nevárci, Tamangy či Magary.
Z této akce byl zážitek asi na 20 minut čistého času (víte například, že v Nepálu nevěstě myjí nohy a že ten z hostů, který se pak odmítne této vody napít, ji může zneuctít?), jelikož si dcerka přednášejícího, pana Beránka, zlomila prst.


No nakonec jsme dostali výborný energizující nápoj, čaj s mlékem, hřebíčkem, skořicí, jemně nasládlý a taky skvělou večeři, při níž jsem se znovu přesvědčila, že samotný čerstvý koriandr mé chuťové buňky prostě nikdy nepřijmou, takže zůstanu u tepelné úpravy a mleté práškové formy.




Svatební menu se skládalo z:

kuřecích kostí v jemné omáčce s čerstvým koriandrem
nepálského bramborového salátu se syrovou zeleninou
rýže a čočkové polévky
dušených zelených lusků
guláb džamun - smažené kuličky z mléka a mouky, tentokrát v bílém jogurtu








Považuji za velmi vstřícné gesto, že nám byly vstupenky vráceny a už teď se doma vůbec nehádáme, zda to bude příště Albánie či jiné téma.


3) Vitana


Nechala jsem se zblbnout a koupila hotovou marinádu na maso od Vitany. Pivní, zdůrazňuji.
Něco tak odporného jsem v životě nejedla, a že jsem těch blafů taky ochutnala dost. Nemám snad ani odvahu Vám tu chuť popsat, ale rovná se stavu houpající žaludku na lodi.
Každopádně z toho vyplývá, pokud chcete vyhodit pár stovek za maso kvůli marinádě za dvacku, klidně se obětuju a Vaší peněžence odlehčím.
Nicméně i po této zkušenosti oceňuji zákaznické centrum Vitany, která se nehodlá tak lehce vzdát, a chce mě přesvědčit, abych jim dala ještě jednu šanci.

4) Domov a styl


Taktéž pravidelně dovybavuju kuchyni.
Jedním takovým obchůdkem, finančně i pro studenty přívětivým, je jakási odnož Levných knih - Domov a styl na Národní třídě, kousek od žlutého výstupu Můstek, směr Jungmanovo náměstí.
Zde si nakoupíte celkem levně základní nádobí, věci co zaručeně nepotřebujete, hezké dekorace a třeba stejně jako já, krásný keramický hmoždíř za 80 Kč i s paličkou, nebo stylovou solničku a pepřenku za 40 Kč.






Malou nevýhodou je to, že si musíte ohlídat, aby Vámi vybrané zboží nemělo kaz.


5) Hangár




zdroj:citymania.cz


Taktéž jsem zažila jednu super hyper zkušenost v letecky koncipovaném baru s názvem Hangár, poblíž hotelu President.
Podnik s potenciálem, laděný do stylu letecké společnosti Pan Am, na první návštěvu příjemný šmajchlkabinet, na druhou ledová sprcha.
Je to maličko vyšší cenová kategorie, ale co bych pro letadla neudělala.
Bohužel zde nepraktikují pravidlo, host do domu, bůh do domu, ale ,,kdo dá víc", takže není vyjímkou, že je host vyhozen od stolu, či odporoučen ke stolku na hanbu.
Škoda.

Co se týká jídla, tak od burgeru a hranolek za 200Kč bych čekala odpovídající kvalitu - nejsem přesvědčená o tom, že bylo maso opravdu z čerstvého zdroje.
Domácí hranolky byly skvělé.
Chardonnay (1,5 dcl za 60 Kč) bylo dobré. (Aneb s nadsázkou dělím víno na: dechberoucí, skvělé, dobré, přijatelné, dej to Pražákům a krabice).



V sobotu dosmolím rybí článek, jeden sladký, jeden vinný a jeden report s vinnou tématikou přímo od zdroje.


Zatím se mějte famfárově :)

2 komentáře:

  1. Díky za tip na Domov a styl, snad to najdu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě - je to vedle obchodu s levnými botami a mezi Destroyem - nelze minout :)

      Vymazat

Děkuji za každou reakci. :)