neděle 22. září 2013

Čarovný čokoládový nákyp se švestkami a pálenkou

Tento čarovný nákyp (s moji obměnou švestek a alkoholu) pochází z dílny britské autorky Marry Berry, jejíž kuchařskou knihu Dezerty a cukroví jsem Vám představila před časem.

Velkou výhodou je, že se v receptu obejdete bez vajec, nevýhodou, že je poměrně dost tučný a i nemálo sladký - jenže co v tradiční britské kuchyni není že?

Tento dezertík, který je nutné podávat vždy teplý, se ideálně hodí na začínající podzimní splíny.
Jednak se skládá z velkého množství kakaa (ať už v samotném prášku nebo čokoládě), jehož obsah tvoří hodně látek, od vitamínů, minerálů a antioxidantů (z nichž za zmínku stojí třeba hořčík), ale hlavně! povzbuzuje a stimuluje organismus (no Máyové nebyli rozhodně žádní blbci).


Ačkoliv nechci dělat žádnou chemickou přednášku, je dobré si rozšířit obzory, takže mezi látky, které tenhle stav navozují, patří například:
anandamid, arginin (přírodní viagra), dopamin a tryptofan (prekurzor serotoninu; ovlivňuje náladu) a asi nejznámější - fenyletylamin (aka hormon lásky).
Celkově působí jako přírodní antidepresivum a afrodisiakum.



Čarovný nákyp se švestkami a pálenkou


Suroviny:

moučkový nebo krupicový cukr 250 g, 1 lžička vanilkové tresti, 170 g másla, 45g práškového (holandského) kakaa, 25 g čokoládového prášku (u nás velmi těžko k sehnání, neplést s grankem) nebo 80 g min. 50% hořké čokolády, 200 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 300 ml plnotučného mléka, čerstvé švestky, menší panák pálenky (slivovice, meruňkovice, špendlíkovice..)






Postup:

- předehřejeme si troubu na 180°, plynovou na čtyřku
- v míse si ušleháme povolené (měkké) máslo, s cukrem 200g a vanilkovou trestí, přisypeme 30g kakaa, mouku, rozpuštěnou čokoládu nebo prášek a přilijeme mléko - vše vymícháme do hladkého těsta





- nalijeme do nevymazaného pekáčku a po obvodu naskládáme vypeckované půlky švestek dužinou nahoru, spodek švestky nařízneme nožem; každou švestku pak pokapeme pálenkou




- v malé misce si smícháme zbytek cukru (použila jsem třtinový) a kakaa a celý pekáček tím posypeme (udělá krustu) + po lžičkách poléváme studenou vodou - nemícháme








- nákyp se peče 45-55minut - udělají se dvě vrstvy - měkká vespod a pevná na povrchu




- podává se ihned, teplý třeba s kopcem neslazené šlehačky a medovým čajem..































.....  keep calm and dream your dream :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)