neděle 8. září 2013

Foodparade 2013 aneb nebíčko v papulke v Trojském zámečku..

Foodparade - cože, ještě jste to neslyšeli?
Nebo se Vám název plete s mírně jinak zaměřenou akcí Loveparade?
Nene, festival chutí je směle konkurenčním, byť menším ,,bráchou" Prague food festivalu.
Troufám si říct, že v klidnějším a hezčím prostředí, bez naprostých výtek vůči všemu a všem, cenově přijatelnější a maximálně zabezpečený.


platidlo a plánek


Foodparade  (přeloženo jako průvod, promenáda jídla) je každoroční víkendovou akcí, konající se zpravidla na začátku září v areálu Trojského zámečku v Praze.
Foodparade se letos koná potřetí a to pod záštitou kuchařské školy Chefparade.





Placení a peníze....


Princip placení na festivalu je jednoduchý - v předprodeji nebo na místě si koupíte vstupenku (300 Kč normální, studentská 250 Kč; přímo na místě o 50 Kč dražší), v níž dostáváte místní platidlo v podobě šekové knížečky, tzv. Chefy (snad to dobře skloňuju); celkem 20 Chefů v hodnotě 200 Kč. Těmi pak platíte jednotlivé pokrmy a nápoje, jejichž ceny si každý stánek či restaurace určuje sama (u některých se je předem dozvíte na webu) a na orientačních bodech si je v průběhu akce můžete kdykoliv dokoupit (a věřte, že u 20 Chefů prostě nezůstane).

Průměrnou cenou za jedno jídlo je 8-12 Chefů, u restaurací typu lanýžový La Truffe se může vyšplhat na 25 a víc. Průměr za pití je 3-5 Chefů za nealko, limonády a pivo, 3 Chefy 2dcl burčáku, víno a koktejly jsem nezkoumala.

Orientačně uvádím, že za dvě osoby, tzn. 40 Chefů v rámci vstupenky, jsme dalších 30 Chefů dokupovali. Tzn. celková útrata se vstupem v předprodeji se pohybovala kolem 850 Kč.


Prostředí...


Do Trojského zámečku vedou dva vstupy a to buď od Vltavy (pro parkování u Zoo), nebo naproti Zoo.
Po příchodu jsem si zašli vstupenky proměnit k pokladně, kde nám byla vydána již zmíněná šeková knížečka a taktéž pláneček a pár dalších letáků.
V plánku je podrobně rozvržená celá zahrada + seznam restaurací a stánků a program.


červená je tuze sympatická barva.. 




Od začátku mi přišlo, že tihle lidi to prostě nedělají jen pro prachy - atmosféra celého festivalu byla přátelská a takhle dobře jsem se na venkovní akci dlouho necítila.

Ideálně Vám doporučuji, abyste si z dostupných menu na webu otipovali ta jídla,  která chcete určitě vyzkoušet, protože si tím dost usnadníte pobíhání po jednotlivých stáncích, ale i lehce ulevíte peněžence a nebude Vás později mrzet, že jste neochutnali to či ono.

Hygiena je zde zabezpečena tradičně Toi Toi budkami, které jsou ale v diskrétní vzdálenosti od samotné stravovací části, pro fajnovky je zde možnost využít záchody v zámečku nebo v Caffé shopu.

Sympatickým doplňkem byl dětský stan, kde si ratolesti sami mohli vyzkoušet vaření a taktéž zábavný program ve formě malování na obličej (a že jsem potkala víc pomalovaných dospělých než dětiček) a bubnování.

Samotné stolování probíhá buď na stojáka u stolečků v blízkosti stánků, nebo opravdu dostatečným počtem lavic se stoly (škoda jen, že většina z nich byla na slunci), případně vybrané restaurace mají své stolky přímo u stánků či jako piknikáři pěkně na trávě ve vyhrazených místech.
Já zvolila první a poslední možnost s tím, že jsem si sebou vzala velkou pašmínu, ale všimla jsem si, že nebyl problém si deku či sedací vaky na místě vypůjčit.




live scéna s celodenním programem

Oba dny byla možnost pěkně si vyhodit kopítka na fontáně a koukat na mistry a šéfy kuchyně, someliéry, barmany a průběh dýňové soutěže.


Jídlo pěkně popořádku..


Jedno poučení pro mě - na food festival minimálně ve trojici, respektive čím víc, tím líp.

1. Molekulární catering       (Dělnická 13, Praha 7 )


Popis molekulární kuchyně - zdroj foodparade.cz

Molekulární kuchyně připravuje pokrmy metodami známými spíše z laboratoří (emulgování, mražení tekutým dusíkem, přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny, atd.), čímž vytváří naprosto nečekané pokrmy. Molekulární gastronomie používá stejné suroviny jako gastronomie klasická, ale zásadně se liší použitými postupy. V podstatě jde o vytváření naprosto nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy.



Co dodat - málokteré kombinace jsou tak neobvyklé jako molekulární kuchyně.
Já měla po přečtení menu okamžitě jasno, neb letec se ve mně prostě nezapře:

„Letecká zásilka z Francie“ - sous vide žabí stehýnka vařená v bylinkovém pestu, podávány v letecké obálce par avion   - 6 Chefů                     




Originální způsob podávání, jemná chuť bylinek, jemná, skoro kuřecí chuť žáby - Ne jamais dire, žáby nežeru! :)

Nitro kapučíno připravené v tekutém dusíku při -196°C & Jablečný štrúdl v kostce 


Kapučíno se pilo na baru, takže jsem ho nestihla zachytit - jablečný štrůdl v kostce? no, asi zůstanu u klasiky


2. Hmyz na talíři .. mírně excentrická ochutnávka


Za 10 Chefů jste mohli absolvovat 15 minutovou přednášku spojenou s ochutnávkou červů, kobylek a cvrčků - podotýkám živých, opečených na soli.
Nebudu říkat, že pod pohrůžkou, že ani jednomu z kluků už nikdy nedám pusu jestli cokoliv z výše jmenovaných sní, jsem vzala nohy na ramena. Aneb já a hmyz nekamarádíme.





3. Můj šálek kávy         (Křižíkova 105, Praha 8)


Po hmyzácích byl čas spravit si chuť a jak jinak než čokoládou..

Čokoládový mousse s japonským čajem Matcha a čajem Earl Grey  


Báječnější dezert už v této kategorii je pouze fondán - pěna neměla chybu, jemná, našlehaná, zelený čaj (v bílé čokoládě) byl lahodný.. Do Můj šálek kávy se vracím hned následující týden..


3. U Modré kachničky

Díky Koko poměrně známá restaurace, kde byla obsluha až ,,nadmíru" vtipná, aneb dobře, ale jak se říká odsaď podsaď. :)

Polévka z kachních srdíček s majoránkou



Lepší bramboračka s domácím chlebem, která ale měla něco do sebe.. 5 Chefů

Kachní paštika balená v sušené šunce s brusinkovou omáčkou


Ušlo to, ale zbytečně hrubá konzistence. 7 Chefů


4. OBLACA            (Mahlerovy sady 1, Praha 3)


Od Kachničky jsme se přesunuli k poněkud náročnější a luxusnější kuchyni, aneb přímo do OBLAC.
Tato restaurace je vhodná na ohromení kohokoliv - ať už jídlem, nebo výhledem, ptz sídlí přímo v Žižkovské věži.


Lanýžové gnocchi s mléčnou pěnou
       


Vedle čokoládové pěny asi nejdelikátnější jídlo na festivalu - v tom jsme se shodli všichni tři. 8 Chefů

Lanýž je drahá surovina, ale jídlu dodá naprosto jiný rozměr. A kde ho seženete? v Praze ve Formagerii, cca 300 Kč.


Hovězí karabáček na víně, pečené granille    


Karabáček je část hovězího, která dle manažera sídlí někde mezi pupkem a žebry, což je ale naprostá pitomost, ptz ho najdeme u v hovězím zadním (noha), v části kde se nachází kližka.. Kdybych u toho nebyla, myslím, že si z nás dělá legraci..
Maso bylo málo teplé, omáčka silná, granille je snad tisková chyba, ptz mladé brambůrky se jmenují grenaille. Aneb jedno jídlo Vás vynese na vrchol a druhé Vás z něj shodí.. 10 Chefů



Zázvorová limonáda s granátovým jablkem byla dobrá osvěžující volba. 3 Chefy



5. Krystal Mozaika Bistro     (Sokolovská 99/101, Praha 8–Karlín)


Je druhým podnikem otevřeným v Praze (první, starší najdete ve Vinohradech). Původně jsem chtěla vyzkoušet škvarkovou pomazánku nebo rilletes (nejlepší připodobnění je masová konzerva zalitá tukem - ale o mnoho kvalitnější), nakonec jsme dali přednost BBQ burgerům a dobře jsme udělali.


Zvláštní natrhané maso v marinádě sice teklo po prstech, ale zároveň burgeru dodalo lehkost. Domácí bulka jednoduše skvělá. 9 Chefů


Osvěžili jsme se okurkovou ,,toxickou" limonádou za 4 Chefy ze..






6.  Polské delikatesy


Polské jídlo nejsou šmejdi - jde o to, co si sem necháme dovézt a tahle ryba byla čerstvá, šťavnatá, mírně pikantní a prostě skvělá (snad už Vám to chválení neleze na nervy).


Milický sumec na zelenině




7. Ústřicový bar

Už poměrně najedení jsme si zašli dopřát trochu afrodiziaka (ne že za normálních okolností by chybělo :) ).
1 ks ústřice 6 Chefů.






8. Britské velvyslanectví


.. aneb jednou nohou za hranicemi. 





Skotský losos v ginu, mátovo hráškové pyré

Chuť ginu byla až moc lehká, pyré bylo hodně výrazné a prach z olivového oleje jsem jaksi chuťově nepostřehla.

Zmrzlina z černého piva a koláč z datlí

Zmrzlina byla exkluzivní a má třetí místo ve festivalové top trojce, koláč měkký a nadýchaný, again dobrá volba.



Sbohem a šáteček?


Foodparade se mi jednoduše líbil, a moc. Příští rok se chci vrátit a kdyby měli padat trakaře, obrním se pláštenkou a budu dobývat další kulinářské vrcholy.
Díky všem, kdo se na uskutečnění akce podíleli, včetně kmitající debarasující obsluhy, myčokenů nádobí (ano, žádné plastové talířky) i princeznám pařícím se na uvítanou v tylu.



2 komentáře:

  1. to vyzerá úplne skvele!
    super článok a krásne fotky!

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
  2. Kejmy, děkuji moc za hezký komentář, opravdu potěšil.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou reakci. :)