středa 18. září 2013

Jamie´s pitas plněné datlemi a pečenými švestkami - mírně marocká inspirace

Arabská kuchyně je mi čím dál bližší, taktéž se asi nikdy nevzdám kombinace masa a sladké chuti - přidejte k tomu jezení rukama a libovolný výběr náplní a prostě není co dodat!

Jamie´s pitas jednoduše proto, že tenhle ženiální kuchař umí z kupovaného polotovaru udělat placky právě takové, jako byste je právě vytáhli z kamenné pece...

Je jedno zda si koupíte pitu, tortily nebo jiné pšeničné placky - použít se dá téměř cokoliv, stejně jako jsou variabilní náplně - stačí třeba datle zaměnit za granátové jablko..


Jamie´s pitas plněné datlemi a pečenými švestkami


Suroviny:

pita chleba, vepřová libová kýta na minutky, zelený salát, paprika, pár čerstvých švestek, 4 velké nelisované datle (Chez Amis na Národní třídě), slunečnicový olej, sušený a čerstvý česnek, rozpuštěný med, bílý jogurt, sůl, pepř, petrželka, mleté chilli, oregano, povidla





Postup:

- vepřovou kýtu si nakrájíme na slabší nudličky a v misce smícháme kávovou lžičku povidel, medu, olej, sůl a čerstvý mletý pepř a do marinády maso na hodinku naložíme 
- v mezičase si uděláme rychlý dresink z bílého jogurtu, medu, česneku, soli a čerstvé petrželky nebo koriandru

- pekáček si pokapeme olivovým olejem, poklademe na plátky nakrájenou červenou nebo jakoukoliv papriku, osolíme + přidáme rozpůlené čerstvé švestky zbavené pecek a taktéž zakápneme olejem



- každou placku si pokapeme olivovým olejem, jemně posypeme chilli, solí a vetřeme koření prsty po celé ploše - na závěr posypeme oreganem




- připravíme si velký kus pečícího papíru - právě takový, abychom do ně pevně zabalili placky, pak papír zmačkáme pod proudem vody a až nyní zabalíme pitu tak, aby na vrchu vzniknul jakýsi měšec






 - v této podobě spolu s paprikou a švestkami vložíme na 10 minut do trouby na 180° - pita by se neměla přepéct, ptz pak by se lámala - vlhký papír zapříčiní to, že uprostřed zůstane měkká a na krajích krásně křupavá

- než se udělají placky, zprudka si osmahneme maso, nakrájíme půlku salátu a můžeme přidat třeba kolečka červené cibule + na nudličky nakrájíme krásné velké datle, které s těmi lisovanými mají v chuti pramálo společného - naprosto se rozplynou na jazyku..






a na závěr stolování - nezapomeňte na dostatek ubrousků :)




půlhodinovka za milion...



1 komentář:

Děkuji za každou reakci. :)