úterý 17. září 2013

Vinné Dolmades - Řecko není (nebo je) všecko?

Podle názvu, trochu zavádějící, nejen typicky řecký předkrm.
V historii se toto jídlo odráží především v podobě stolování - Germáni a Keltové pekli placky z nekvašeného těsta, v antickém světě se jedlo velmi kultivovaně.


Dolmades, neboli plněné vinné listy, jsou typickým pokrmem zemí kolem Balkánu, centrální Asie a Středního východu.
Klasické Dolma je v podstatě vše, co se plní a to nejrůznějšími náplněmi - od klasické rýžové, po tomatovou, lilkovou nebo cuketovou, bramborovou ale i masovou.
Osobně mi chutná ta úplně nejobyčejnější, tedy rýžová s koprem.
Není na tom nic, než sehnat pár mladých (větší a starší mohou být těžko rozžvýkatelné i po spaření) vinných listů, hrstku bylinek a mít motací trpělivost.

Vinné listy nejsou vždy k dostání, lze je však nahradit i listy zelnými - nedosáhnete tím sice typickou chuť, ale můžete si je natrénovat.
Podávají se buď se svým vývarem, či zalité olivovým olejem, chlazené či teplé a s dobrým bílým vínem.

Pokud se Vám nechce hned do kuchyně, jsou Dolmades k dostání v lahůdkovém prodeji v Globusu, v Praze pak taky na Národní třídě, téměř naproti Lazarské, v obchůdku Chez Amis.



Dolmades - vinné listy plněné rýží


Suroviny:

(pro 2 osoby)
 11-13 mladých vinných větších listů, čerstvá petrželka, kopr, máta, 1 větší bílá cibule, olivový olej, 1/2 citronu, 125g rýže v suchém stavu, čerstvý mletý pepř, sůl




Postup:

- nejdříve si omyjeme vinné listy a zbavíme je šťopek - případně  vyřízneme tužší očko na konci šťopky (mohlo by nám trhat závitky)
- poté je spaříme v horké osolené vodě (dle velikosti, listy změní barvu z jasně zelené na khaki zelenou) - konzistence listů je měkká, ale ne rozvařená


- poté si listy rozprostřeme na utěrku a necháme okapat


- v hrnci si na 4 lžících olivového oleje necháme změknout nadrobno nakrájenou cibuli, která musí zůstat světlá, přidáme propláchnutou rýži, nasekanou petržel, kopr (použila jsem zavařený, ale lepší je čerstvý) a opatrně mátu (přidala jsem sušenou)



- zamícháme a podlejeme 0,5 litrem vody, osolíme a necháme ji na mírném plameni vsáknout do rýže - ta bude na povrchu měkká, ale uvnitř na skus zůstane tvrdkavá
- zchladlou rýží plníme vinné listy:


menší množství než větší..


začínáme z vrchu...


přitiskneme postranní křídla..


a pěkně pevně zamotáme :)

- naskládáme si je těsně k sobě do hrnce, zalijeme šťávou z citronu a olivovým olejem (cca 2-3 lžíce), osolíme a opepříme, podlejeme vodou jen tak, aby byly ponořené a pevně stlačíme pokličkou nebo talířkem



- na mírném plameni dusíme, dokud se šťáva nevypaří (30-45 min)
- naskládáme do misky, zalijeme olivovým olejem (hojně) a dáme vychladit






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)