úterý 31. prosince 2013

Pochutiny a zob na Silvestra - nothing difficult!


V prvé řadě, než na to zapomenu, přeji všem, nejen svým čtenářům, spoustu dobrého v Novém roce, samé cesty vzhůru do oblak a se šťastným koncem a kdyby přece jen bylo někdy nutné letět za zhoršených podmínek, pak s elegancí a chladnou hlavou. :)





... 


Začíná mě napadat, jestli bych neměla blog přejmenovat na  rychlovku, ale ono by to prostě tak nevyznělo.
Jak jsem slíbila - poslední článek tohoto roku bude nejvíc ,,originálně" o chuťovkách - aneb přejedli jste se o Vánocích, nejvyšší čas přibrzdit.
A protože jsem dostala dva skvělé vánoční dárky, není nic snazšího..


První zob je až z daleké Asie (recepis z Čííny), druhý Vás odkáže na Balkán a třetí zase za žabožrouty a znovu do Švýcar (ptz původ vlastně není tak úplně jistý)..


1. Tofu plátky s černým kaviárem z huňáčka (capelin)


Suroviny:

1 černý kaviár z Capelin (Huňáčka) - k dostání v Globusu i jinde, 2 balení marinovaného tofu - citronová šťáva na dochucení a čerstvá bylinka a citronová kůra na přízdobu - pro méně odvážné čerstvá bílá bageta + máslo

Postup:

- kaviár vybírejte čerstvý - tento se pohybuje od 50 Kč do 200 Kč - je jemný, mírně slaný a pro začátečníky víc než vhodný
- tofu si nakrájejte na 0,5 silné plátky, na každý plátek rozprostřete (neumačkávejte!) asi půl až tři čtvrtě kávové lžičky kaviáru a nakonec dozdobte..


třeba takhle..




2. Rolovaný  lilek s olivovou pastou, červenou řepou a čerstvým sýrem


Suroviny:

1 lilek, čerstvý sýr, olivová pasta (nejlépe z černých oliv), 1 červená řepa, sůl, pepř, barevná špáradlá (párátka přeci..)

Postup:

- lilek si nakrájejte na tenké plátky, osolte a rychle ogrilujte na trošce olivového oleje nebo opečte na pánvi, ale tak, aby se Vám neroztrhaly (dle velikosti lilku se pak rozhodnete, zda plátek přepůlíte a uděláte jich více)
- řepu si povařte ve slané vodě, oloupejte a nakrájejte na menší (a kratší) plátky
- v misce si rozmíchejte krémový sýr, můžete přikápnout citronovou šťávu či přihodit lecjakou bylinku ( já rozmarýnu) - dle potřeby dosolte a opepřete
- každý plátek lilku potřete po celé ploše olivovou pastou, ke kraji přidejte lžičku sýra, na něj nakrájenou řepu - a rolujte
- chcete-li, znovu ogrilujte (či zapečte), v opačném případě pokapejte olivovým olejem a dejte do chladna a před podáváním napíchejte párátka


3. Šokolat fondue s ovocem


Suroviny:




pro 3 osoby
100g min 70%  čokolády bez příchutě, 1/2 balení 33% smetany ke šlehání (cca 65ml), 3 cl vanilkový rum, špetka chilli, různé druhy ovoce (banán, mochyně, jablka, hrušky, mandarinky..) + set na fondue (lze sehnat v různých domácích potřebách od 150 Kč - nicméně na sýrové fondue to určitě nepoužívejte..)


Postup:

- na sporáku v kastrolku ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, do ní poté vmíchejte po troškách smetanu, panáčka alkoholu a špetku chilli až dosáhnete krémové konzistence
- hotovou šokolátu nalijte do připravené nádobky a vložte nad plamínek hořáčku nebo svíčky (těsně před podáváním, aby se zbytečně nepřichytávala)
- nakrájejte různé druhy ovoce a rozdělte mezi hosty nebo stylem all you can eat..






physalis se k chilli čokoládě výborně hodí..



Tak šťastný Nový rok!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)