Jo, letos zažíváme první dospělácké Vánoce s přítelem v Praze, alone bez maminek a tatínků. Nevím jak se na to sice tváří má (jednou) budoucí tchýně, ale vzhledem k naší rozevláté rodině, jsem si letos řekla, že to bude takhle.
No a abych se absolutně nemohla těšit, ve škole nám probíhají neustálé testy (s KOPREM) a všude mne (pomyslně) mlátí do hlavy miniatura diplomky kladivem.
Abych nebyla úplně negativní (kdo by to taky četl, že), doporučuji zajít si na medovinku na Staromák (stánek blíže k Celetné, 35Kč, mandlová - vynikající) a když už nic, vyčistit si hlavu. Záměrně nepíšu na svařák, ptz kdo by ty patoky pil..
Jak jsem zmínila výše, naše zásoba cukroví je letos víc než skromná a to hned z několika důvodů:
1) jsme dva a po čase všecko chutná stejně
2) jeden z nás přišel domů s tím, že mu obvoďák sdělil cosi o mírné nadváze (a já to nebyla..:))
3) před Štedrým dnem jedeme do Švajcu (rozuměj Švýcarsko) a po Štědrém zase na Moravu - pokud nebudeme tam ani tam, budeme brblat v práci :)
4) k Mikuláši se nám objevili doma brablenci a ti vlezou všude
5) nemáme balkon kam bychom krabice s cukrovím uskladnili, tudíž všechny varianty s krémem jsou předem odsouzeny k záhubě
Ps: Budeme po svátcích děsně fit a štíhlí :D
Proto jen jedna rychlovka bez krému, s rumem a kokosem (kdo by přece neodolal, stačí vyšlehat povolené máslo s kokosovým mlékem a cukrovým sirupem a krém je na světě).
Kokosové včelí úlky s mandlí
Suroviny:
rum 1-2 lžíce, 40g cukr moučka , 1 bílek, 1 a 1/2 lžíce kokosového mléka, 20 g másla a 20 ml kokosového oleje (nebo 40g másla), 5-7 lžič mletých piškotů nebo celozrnných sušenek, 100 g strouhaného kokosu, celé loupané mandle, linecká kolečka nebo piškoty na spodky úlů, marmeláda
Postup:
- všechny suroviny si dáme do mísy a rukou zpracováváme a postupně přisypáváme mleté piškoty nebo sušenky - těsto nesmí být málo ani moc lepivé - hněteme ho asi 5 minut
- potom si do formiček na úlky nasypeme trochu moučkového cukru a pootáčíme, aby se dostal na jejich stěnu - následně ho vyklepeme a stejným způsobem opakujeme před každým naplněním
(tip: cukr v těstě lze nahradit třeba stévií, nicméně pak musíme přidat více sypké směsi piškotů nebo sušenek)
- do formičky dáváme dle velikosti asi lžičku těsta, pak do něj zapíchneme mandli (doporučuji si je předtím na sucho na pánvičce opéct dozlatova) a nakonec uhladíme dalším těstem
- uzavřenou formičku lehce klepneme o prkýnko a pak otevřeme a vyklopíme úlek (s tímto těstem Vám nebudou praskat a půjdou hezky z formiček)
- necháme je pár hodin (přes noc) vyschnout a pak lepíme k lineckým kolečkům marmeládou naředěnou rumem
No a tohle už je ta naše sladká, lahodně vonící a krásně měkká zásobárna...
(linecká kolečka jsem vykrajovala štamprlí a dírky do lineckého dělala brčkem.. prostě hravá kuchařka si poradí :))
A jak se Vy připravujete na Vánoce? Nebo se Ježíšek letos zastřelil? :)
Brzy recenze na Peter´s Burger..
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každou reakci. :)