Mě tuhle buchétku kdysi nabídla skvělá mamina dnes už tří dětí, kterou obdivuju za to, co všechno a jak precizně zvládá (a pět rukou ani tři chůvy opravdu nemá..).
Není na tom nic těžkého, navíc se do něj dají použít veškeré sezónní suroviny.
Ten recept na těsto si musím dobře zapsat za uši - je totiž přesně takové, které je tenké, měkké a nadýchané a hodí se jako základ každého, nejen sladkého, koláče..
Hraběnčin koláč s kaštanovým pyré
Suroviny:těsto: 4 žloutky, 200g másla, 400g polohrubé mouky, 1/2 kypřícího prášku, 150g moučkového cukru
náplň: 3-4 větší jablka, 1 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce mascarpone nebo jiného krémového sýra/tvarohu, lžička vanilkové tresti, 3 lžičky mleté skořice, nahrubo nasekané lískové ořechy, 4 bílky, kostka kaštanového pyré nebo pečené oloupané kaštany
Postup:
těsto:
- žloutky si ušleháme s moučkovým cukrem do bílé pěny, poté přidáme na kostky změklé máslo, kypřící prášek a postupně přisypáváme mouku - těsto nemusí být kompaktní, spíše drolivé, ale máslo se musí dobře zapracovat
-2/3 těsta si namačkáme prsty do vymazané formy (kulatá průměr cca 30cm) a 1/3 zabalíme do potravinové fólie a strčíme do mražáku zatuhnout
náplň:
- jablka si oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle do mísy - přidáme nasekané ořechy, tresť, hnědý cukr a skořici
- pokud máme, hodíme kaštanové pyré taktéž do mražáku, aby se dalo strouhat
-pokud nemáme, koupíme pečené kaštany nebo klasické a upečeme je - poté mixérem rozdrtíme na prášek (postupně) a smícháme s asi 30 g másla, jen aby se hmota spojila a opět zabalíme do potravinové fólie a dáme do mrazničky
- na těsto ve formě lžící rozetřeme krémový sýr, posypeme rovnoměrně vrstvou jablek
- ušleháme si 4 bílky a sníh pak rozetřeme na jablka
- nakonec ztuhlé kaštanové pyré nastrouháme taktéž na hrubém strouhátku na bílkový sníh a nakonec stejným postupem i zbylou třetinu těsta
-pečeme na 180° asi 20 min - než vrch lehce zezlátne..
Jéééé, je krásnej :))) Vyzkouším ho, takové recepty mají naši moc rádi :)))
OdpovědětVymazaturčitě zkus :)
VymazatZdravím,
OdpovědětVymazatdíky za nabídku, ale chci zachovat blog i s recepty v tomto formátu.
Emma