neděle 3. listopadu 2013

Pečený dýňový cheesecake se švestkovým základem - ta oranžová věc, všude kam se podíváš..



Ještě před dvěma týdny mohli pražští vyrazit do botanické zahrady na výstavu - je to naše tradice, protože kromě dýní hraje celá zahrada nádherným zemitým odstínem duhy..

(pokud můžete, zajděte v pracovním týdnu dopoledne, o víkendech tam bývá docela narváno)









... a zásobování z Moravy je skvělá věc, občas se dokonce stane, že ty zásoby vydrží až do jara. :)
Letos maminka dýně nasadila na svůj ekologicky hnojený záhonek a holky se rozrostly jedna radost. Vzhledem k tomu, že má hanácká rodina k nim jaksi nepřirostla, putovali všechny do Prahy a vypadalo to asi takhle...
Zároveň má jižní rodina celou dobu sušila a zavařovala jiné plodiny, takže o vitamíny starost vážně nemám.. :)




No a protože dýňová polévka na všechny způsoby se nedá jíst věčně, co takhle zkusit pečený ,,nepravý" cheesecake?




Pečený dýňový cheesecake se švestkovým základem


Suroviny:


200g sýru philadelphia, 500g (2 balení) tučného tvarohu, 1-2 balení (dle plochy formy) máslových sušenek (clubky, nebo ve zdravější formě třeba celozrnné bebe), 3 vejce, 3 polévkové lžíce moučkového cukru, šťáva z 1/2 pomeranče, cca 50-80g másla, 1/2 menší dýně, lžička vanilkové esence, 1/2 vanilkového lusku, hrstka sušených švestek, špetka muškátového oříšku






Postup:


- jako první si rozpůlíme a vydlabeme dýni (na druhu nezáleží) a dáme péct na sucho, na 180° do trouby do změknutí (zkoušíme nožíkem), potom ji vyndáme, necháme ochladnout a sloupeme šlupku



- hrstku sušených švestek si nasekáme na co nejmenší kousky




- dále si v mixéru rozdrtíme sušenky na prášek (je z toho trochu binčus) a ve větší misce rukou spojíme s povoleným máslem (tedy že ho vytáhneme 10 minut předem z lednice a necháme v pokojové teplotě povolit) a nasekanými švestkami - máslo přidávejte po částech, aby základ nebyl příliš mastný (mám vyzkoušeno, že v případě Bebe sušenek se plně spokojím i se 40 g na celý dort)




- spodní část kulaté formy si potáhneme pečícím papírem a jemně potřeme máslem, taktéž vnitřní stranu vrchního dílu formy




- do ní pak prsty pěkně natlačíme po celé ploše sušenkový základ a dáme do ledničky ztuhnout




- krém je velmi jednoduchý - prostě si do mísy vložíme philadelphia sýr, oba tvarohy, 3 vejce (kdo chce, může ještě přidat žloutek), šťávu z pomeranče, cukr (dle chuti), esenci, vyškrábaná semínka z půlky lusku (ten pak rozhodně nevyhazujte, ale hoďte do láhve s rumem - vznikne tak dvojitý voňavý produkt) a metličkou prošleháme do jednotné konzistence




- troubu předehřejeme mezi 150-180°C (každá peče jinak)
- půlku základního krému nalijeme do formy a do druhé půlky přidáme rozmixované pyré z oloupané a upečené dýně + špetinku muškátového oříšku (nechceme aby vanilku přerazil) a nalijeme na první bílý krém




- pečeme zvolna, špejlí tak po 40 minutách můžeme zkusit, zda se ještě lepí - uprostřed na povrchu by dort měl být jako želatina, ale zároveň se Vám nesmí po zakrojení roztéct

- po vytažení z trouby necháme úplně vychladnout a odstraníme formu ze stran - ideálně pak dát na 2 hodinky do ledničky




- pak už stačí jen ozdobit (třeba nejedovatým květem namočeným v cukrovém sirupu) a podávat...








na řezu


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)