neděle 10. listopadu 2013

Druhý Sapa trip + minutovka z pak choi .. víkendový obrat na entou

Nejhorší je, když se čas stane nepřítelem číslo jedna - ještě horší, pokud se to týká přátel. Tak dlouho jsme se s kamarádkou domlouvaly, že jí udělám exkurzi do Sapy (ne, nehodlám konkurovat vědomostem Viet food friends, které si bohužel za takovou exkurzi účtují poměrně velkou částku), až to konečně přišlo. Po půl roce.
Když jsem se ráno podívala z okna, dost se mi nechtělo, ale sliby se maj plnit nejen o Vánocích..


Tentokrát musím říct, že jak bylo o sobotním letním tripu (odkaz na článek zde ) v Sapě pusto a prázdno (míněno nevietnamskými návštěvníky), tak tentokrát se tam sjela pětina Prahy, aneb venku hnusně, jedem nakupovat).
Jedna věc je ta, že si pak člověk nepřipadá jak pěst na oko, ale druhá, že se mačkáte v obchůdcích, restaurace a bistra jsou plná (v době oběda) a stojíte všude fronty. Teď už to varování na webových stránkách (připomeňme si, že ,,normálním" okukovačům se jaksi nedoporučuje jezdit do Sapy v sobotu), naprosto chápu.
V 11 h dopo to ještě šlo, o tři hodiny později jsme už prchaly k východu.

Tamda Food


Tentokrát jsem zabrousila do Tamdy - což je velko i maloobchod potravin a drogerie - naprostý objev, vzhledem k tomu, že spoustu sortimentu nakoupíte za třetinové ceny oproti super-hyper-marketovým a to i ,,českých" značek.
Ale jak říkám, pokud plnit košíky, pak ráno nebo ve všední den - v Tamdě je sice minimálně 8 pokladen, ale nevietnamský zákazník je nemilosrdně odporoučen ke dvěma expresním, u nichž se tvoří kilometrové fronty..

Pokud před vstupem do Tamdy táhnete další nákupy, musíte si je zamknout do skříněk venku, protože obvykle nedostanete nikde účtenku (nebylo by tedy možné dokázat původ zboží). V tomhle jsou vietnamci neoblomní, a když po mně ochranka chtěla ukázat kabelku, udělala jsem to, respekt v jejich teritoriu nebudu riskovat.

Úlovky pochází opět z Thang lien a zadního obchodu s potravinami. Šla jsem na jistotu.


pak choi, citronová tráva, banánová esence, předsmažená sušená cibule, kaštánky


Polévkárna HUE XUA a Vietnam coffee


Jídelní požadavky jsme uspokojily v bistru Hue Xua, přičemž hlavním cílem bylo popsat Vám, čtenářům cestu..
Pokud najdete Phuong Phuong, stačí se vydat napravo dozadu a hledat tuto ceduli, pod ní pak hadicí umývají auta (stabilně). Zde je ponurý průchod a v něm Hue Xua a nejvychvalovanější hovězí polévka..
Teď už jsem byla malinko sebevědomější a proto jsem se nebála místních (výslovnostně úplně blbě) zeptat.










a jejich polévka Bun Oc (silný vývar s hovězím, koriandrem,červenou cibulí, nudlemi, se salátem a klíčky) mega porce za 100 Kč a pro mě trošku zklamání..




Po polévce jsme si na stojáka daly vietnamskou kávu s kondenzovaným mlékem - Phin (stačí když vhodného člověka požádáte a on Vám pána s kárkou zavolá) - silná tak, že budete mít oči jak puky do půlnoci, neskutečně lahodná, ledová nebo horká.. Vřele doporučuji. Cena za jednu 25 Kč.







Pokaždé, když v Sapě vytáhnu foťák, připadám si jak lupič nebo státní inspekce.
Pořád jsem přesvědčená, že každá návštěva Vás obohatí, nicméně teď už se mi definitivně potvrdila domněnka o dvojích cenách, tak pozor. :)


A teď recept...
Kamarádka Markéta je nevykopaná truhla informací, a doporučila mi jednoduchou úpravu Pak Choi.
Já si ještě pár informací načetla (stručně: obsahuje velké množství vlákniny, vitaminu C a B, hořčíku, kyseliny listové - mírně nahořklý a podobný mangoldu)přidala dvě základní suroviny a výživná křupavá příloha byla na světě. Může Vás překvapit malinko nepříjemná vůně, která se přípravou zcela vytratí.


Pak choi se zázvorem a česnekem


Suroviny:


mladší a menší (hlavičky) pak choi, máslo, česnek, čerstvý zázvor, sůl, čerstvý pepř































Postup:

-  mírně ořízneme kořenovou část a každý výhon si mírně rozevřeme, aby se pod proudem vody vymyla případná hlína, pak si každou hlávku rozřízneme na půlky
- oloupeme si centimetr zázvoru a nasekáme na malé kousky, to stejně učiníme s česnekem; na pánvičce si necháme přepustit máslo




- vložíme pak choi a krátce orestujeme tak, aby zůstal křupavý  a příliš se nesmrskl




- podáváme jako teplý salát nebo přílohu k minutkové úpravě mas a ryb


pak choi, s pohankovým toustem se sýrem akawi a jablkem, k drůbežímu steaku






2 komentáře:

  1. Právě jsem si přinesla Pak Choi z tržnice na Olomoucké a vyzkouším tuto přípravu. Vypadá to skvěle a česnek se zázvorem je skvělý.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj. To co jsi tam jedl neni Bun Oc ale Bun Bo Hue, kralovska polevka. Pokud by jsi chtel prohlidku Sapy s ochutnavkami a vykladam za seriozni penize, staci se ozvat. Hezký večer. Uncle Oli www.facebook.com/sapapruvodce

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou reakci. :)