pondělí 18. listopadu 2013

Polévka z červené řepy s citronovou trávou - red queen of autumn?

Nesmysl? Že to nemůže být k jídlu? První otázka, kterou mi mamka při hlášení obědového menu položila, jestli na nás prý přišla bída. :)
No člověk ji nemůže brát úplně vážně, ptz žije v jakési mírné deziluzi, že můj přítel přežívá na brokolici a že ho pořádně nenakrmím, takže mě to ani nepřekvapilo. :)
Řeknu Vám, že ani já jsem té polévce zprvu nevěřila, ale nádherná barva, kombinace přirozeně sladké, mírně zemité a kyselé chuti je dokonalá.

Řepu ještě čerstvou seženete v supermarketech, ideálně samozřejmě z domácích zdrojů.
Citronová tráva ji provoní a zároveň potlačí přirozenou hlinitou hořkost hlavně v počátku vaření.


zdroj: varimezdrave.cz


Polévka z červené řepy s citronovou trávou a majoránkou 


Suroviny:

(4 větší porce)
3 středně velké řepy, 3-4 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, 2 stonky citronové trávy, 1 červená cibule, olej, sůl, pepř, špetka chilli, 3 bobkové listy, 1 polévková lžíce kmínu a sušené petržele ; na závěr lístky čerstvé majoránky a obyčejný ocet, 31% smetana ke šlehání





Postup:

- připravíme si rukavice (latexové, z barvy na vlasy..) a oloupeme si řepy - nakrájíme je na kostičky
- stejný postup provedeme se zbývající zeleninou
- na oleji si ve větším hrnci zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme řepu a zasypeme kmínem a sušenou petrželí- krátce promícháme a zalejeme do poloviny hrnce horkou vodou - přidáme 2 stonky citronové trávy ( kterou část použít a jak ji očistit se dočtete  zde ) vaříme 20 min. do poloměkka




-poté přidáme brambory, mrkev a petržel, osolíme (2-3 lžičky soli), opepříme a opět necháme vařit do měkka
- na závěr znovu osolíme a přidáme 3 lžíce octa (dle Vaší chuti)
- při podávání pokapeme vyšlehanou a neoslazenou 31% smetanou a posypeme lístky čerstvé majoránky





2 komentáře:

Děkuji za každou reakci. :)