sobota 25. května 2013

Minestrone - ,,velká" polévka z Itálie

Vzhledem k pokračující studijní prokrastinaci se i nadále uklidňuju u sporáku a proto tahle skvělá hustá zeleninová fazolačka.
Taky to byl záložní plán, protože druhým chodem bude pražma, jenže! V životě jsem rybu nekuchala (no co, prostě nemůžu umět všechno) a přítel si odjel obveselovat dětičky na předDen dětí. 
Jakmile se vrátí, tak mu tuhle záležitost (ne že bych to pětkrát, s pečlivým studováním video-návodů, kde postup vypadá velmi, velmi snadně, nezkusila) přenechám.. Vyhození ryby za stovku, jen kvůli naříznuté žluči nehodlám riskovat.. Nicméně slibuji, že do budoucna budu poctivě trénovat. :)

Taktéž jsem letos rozhodla ignorovat Prague Food festival - po různých recenzích jsem byla otrávená ještě před nákupem vstupenek. Až přestanou šacovat kabelky a okolkovat kolem plastových příborů, tak jim dám možná šanci.

Minestrone je italská velká polévka, jejichž složení je mimořádně rozmanité - nicméně jejím základem jsou fazole, mrkev, celer a rajčata - zbytek zeleniny se přidává dle sezóny a chuti strávníků.
Je opravdu hustá, takže slouží jako hlavní chod - přidávají se do ní drobné těstoviny, rýže, nebo brambory.
Mé složení polévky vychází asi z deseti různých receptů počínaje od no name kuchařů, Jamie Olivera, po Emanuela Ridi až Inu Gartenovou.
Minestrone je typicky vegetariánská, ale pro chuť se do ní přidává slanina nebo pancheta.
Překvapilo mě, že na její hustotu je polévka lehká a dobře stravitelná.
V závěru se sype strouhaným parmezánem.


Minestrone


Suroviny:

olivový olej, 2 silnější plátky slaniny, 1 stroužek česneku, 1 bílá cibule, 2 mrkve, 3 špalíky řapíkatého celeru, 1 mladá cuketa, plechovka sekaných rajčat + rajčatová šťáva, 2 hrstky bílých fazolí, zeleninový vývar nebo horká voda, drobné těstoviny, bazalkové pesto nebo čerstvá bazalka, lžička oregana, 1 bobkový list, čerstvý mletý pepř, sůl



Postup:

- přes noc si namočíme fazole do vody a druhý den je uvaříme společně s trochou sody bikarbona (budou dříve měkké) - nesolíme!
- než se uvaří fazole, oloupeme si zeleninu (řapíkatý celer, mrkev, cibuli, česnek, cuketu) a nakrájíme na kousky (česnek na plátky) 



- ve vyšším hrnci si na olivovém oleji krátce opečeme slaninu nakrájenou na kostičky a poté přidáme cibuli a naposledy, jen na provonění česnek
- přidáme nakrájenou zeleninu a krátce orestujeme, opepříme a přidáme nasekaná rajčata, případně trochu rajčatové šťávy (nakonec jsem použila domácí bio od rodičů přítele)


- přidáme oregano, bobkový list a vaříme do změknutí zeleniny (nejdéle trvá mrkev) asi 40 minut
- zcezené fazole můžou být uvařené do polotvrda - pak je přidáme po 20 minutách do polévky a doděláme společně se zeleninou, pod pokličkou na mírném plameni - dle potřeby naředíme vodou nebo vývarem (vyhněte se kostce)
- v jiném hrnci si uvaříme drobné těstoviny (např. písmenka nebo obrázky :)) a smícháme je se lžičkou bazalkového pesta nebo jemně nasekanou čerstvou bazalkou - přidají se do polévky až na závěr



- kápneme do polévky trochu olivového oleje a posypeme sýrem - já místo parmezánu smíchala zakysanou smetanu s bazalkovým pestem a tímhle polévku v každé porci zjemnila


ozdoba je plátek řapíkatého celeru


Tak dobrou chuť a z té prokrastinace si rozhodně neberte příklad :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)