středa 29. května 2013

Pražma po asijsku dle Jamie Olivera

Úspěšně jsme se poprali s vykucháním pražmy, takže Vám přináším report z vaření dle Jamieho Olivera.
Docela dobře si pamatuju jeho památnou větu, proč lidi jedí tak málo ryby - protože je neumí, nebo se bojí připravit. A kdo se bojí, nesmí do lesa. Na tento recept můžete využít i jiné druhy ryb (ideálně přímo filety).



mléčné zakalené oko zapříčinil blesk z foťaku - jinak nebrat!

Pražma neboli doráda (neboli moráň zlatý) je menší mořská ryba. Má bílé pevné maso s malými kostičkami. Rozlišujeme tři druhy. Pražma královská je stříbrná a má mezi očima zlatavé místo. Loví ve Středozemním moři a má nejchutnější jemné šťavnaté maso. zdroj: cerstverybybrno.cz

Pražmu pořídíte okolo 300Kč za kg, ta naše měla nějakých 320g a stála 98 Kč. K pražmě jsme přidali ještě pstruha. Pozor, má jednak ostré kosti, ale i ploutve - především hřbetní.



Pražma po asijsku

 

Suroviny:

ryba (pražma), 1 červená cibule, 1 čerstvá chilli paprička (Tesco 19Kč), 3 cm čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 citron nebo 2 limetky, olivový olej, sůl, pepř, sojová omáčka



Postup:

- ryby si připravíme (dle potřeby vykucháme) a pražmu zbavíme na povrchu šupin (tak, že od ocasu k hlavě seškrábeme ostrým nožem), pořádně pod studenou vodou omyjeme
- ryby si osolíme na povrchu i na bříšku zevnitř
- připravíme si pikantní omáčku - oloupaný zázvor, česnek, cibuli, papričku zbavenou semínek rozmixujeme skoro dohladka společně se 2 lžícemi sojové omáčky a limetkovou nebo citronovou šťávou - tuto směs nalejeme do pekáčku a přidáme 3 lžíce olivového oleje - promícháme a vložíme rybky, které lehce pokapeme olivovým olejem  (cibulovou směs lehce přidáme i dovnitř ryby)



- pečeme na 200° 30 minut


- maso je opravdu jemné a křehké - ale rybka má docela dost kostí



Jaké ryby a od koho kupujete vy?


2 komentáře:

  1. podle Jamieho jsem ještě nevařila :) ovšem jsem si jistá, že zázvor dá jídlu úplně nový rozměr!
    a rybky mám moc ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U rodičů doma se nikdy zázvor nepoužíval, pak jsme objevili jeho chuť a la čaj na nachlazení a dneska ho dávám pod maso, do koláčů a uvažuju nad tím, že zkusím udělat i zázvorovou zmrzlinu (když už jsou sušenky.. :D).. V tomhle receptu Jamie používal na úpravu ryby ještě koření 5 chutí, ale vzhledem k tomu, že neřekl co to je, ponechala jsem to v čisté linii pepř-sůl :)

      Vymazat

Děkuji za každou reakci. :)