čtvrtek 22. srpna 2013

Kuřecí kokosové paličky s citronovou trávou - tak trochu jiná exotika..

Dnešní receptík je trochu jiná rychlovka.

Strašně jsem chtěla vyzkoušet coconut caramel ze Sapy - no po otevření jsem zjistila, že je to jen trochu jiná (smradlavější) sojovka - nicméně až při přípravě jsem pochopila - dodá šmak (ale musí se nechat projít teplem, pak ztratí prvotní nepříjemnou chuť), barvu (zlatavý karamel) a pustí aroma do šťávy - sojovku v něm nehledejte.
Pokud máte rádi vietnamské nudle z bister, bez karamelu a sušené cibule se neobejdete.

V tomto receptu nenajdete  nic sladkého, příprava trvá deset minut a necelou třičtvrtě hodinu pečení.
Voní a chutná po kokosu, ale zároveň je křehké a šťavnaté.


Kuřecí paličky s kokosem a citronovou šťávou


Suroviny:

kuřecí paličky (3 na porci), kokosový olej (např. zdravá výživa, čajové prodejny a některé drogerie), coconut caramel (lze vynechat), čerstvá citronová tráva 3 stonky, sůl, čerstvý mletý pepř





Postup:

- kuřecí paličky si omyjeme, osušíme a případně zbavíme pírek, vložíme do mísy, řádně osolíme a opepříme, přidáme 2 lžíce kokosového oleje a lehce zakapeme coconut caramelem - necháme odležet




- připravíme si citronovou trávu - cca 3 cm ukrojíme na konci s cibulkou, a cca 6 cm ukrojíme před zeleným koncem (orientačně, řídíme se měkkostí a barvou) - více se můžete dozvědět zde





- ukrojený světlý kousek zbavíme šlupky (2-3 vrstvy)a  poté si širokou ploskou nože citronovou trávu rozmáčkneme (jako česnek) - tím se uvolní aroma - pak už stačí jen nasekat na drobné kousky





- dno zapékací mísy potřeme jednou lžící kokosového oleje a naskládáme do ní paličky kuřete - zasypeme citronovou trávou, přikryjeme vrchním dílem pekáčku a dáme na 180° do trouby na 25 minut






- na zbytek doby (15 minut) sundáme vrch pekáčku a necháme dopéct kůži
- podávala jsem s pečenou dýní hokkaido a s opraženými mandlemi


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)