Roztomilé dortíčky s pořádnou vrstvou krému, vidíte je skoro v každém filmu a v každém romantickém seriálu - pořádají se na jejich počest soutěže, všichni trendy foodblogeři je pečou..
Za prvé musím říct, že nemám ráda máslové náplně - jednou za rok je příležitostně v nějakém dortu sním, na milost beru jahodový krém v roládě, ale to je všechno.
Když si představíte, že na malém, už tak kalorickém, suchém koláčku máte sníst čtyřcentimetrovou vrstvu másla s cukrem (základní buttercreame), musí se Vám zákonitě udělat osypky. Nebo možná ne.
Často je máslový krém nahrazený sýrem Philadelphia (smetanový, ale k dostání i ve verzi light - nicméně finančně náročnější záležitost) nebo klasickou lučinou - ať tak či tak - z hlediska nějakých výživových hodnot je to přijatelnější.
Než jsem se dopracovala k tomuto, vyzkoušela jsem tři zaručená těsta a tři druhy krémů - ani jednou to nebylo ono. Nebo to bylo rukama...
Výsledné těsto se dost podobá těstu na bublaninu - takže jestli se Vám nechce patlat s cupcakes, nalijte ho na vymazaný plech, po upečení nakrájejte na kousky a ozdobte lžičkou krému.
Ostružinové bábovičky s lehkým krémem z bílých kaštanů
Suroviny:
1) těsto - cca 10 ks
1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 80g másla nebo 1/2 hrnku oleje (ne olivový), 1 vejce, 1/2 kypřícího prášku, 1/2 hrnku mléka, miska čerstvých ostružin
2) krém - 6 ks
250g krémového sýra, 50 ml 33% šlehačky, 1tyčinka bílých kaštanů, moučkový prosátý cukr dle chuti (dala jsem 2 kávové lžičky)
Postup:
1) těsto
- prosátou mouku a cukr dejte do jedné mísy, přidejte rozpuštěné máslo, mléko, rozklepněte vajíčko a prošlehejte do hladkého těsta
- do formiček vyložených papírovými košíčky (nebo bez) dejte lžíci těsta, vsaďte tři drobnější pevnější ostružiny a přikryjte další vrstvou těsta (1 a 1/2 lžíce) - na vršek můžete položit měkčí ostružinu a špičkou nože udělat mramorovou spirálu
- pečte na 200° 15 - 20 minut, nechte vychladnout
2) krém
- krémový sýr dejte do vyšší misky a spojte s cukrem
- rozpusťte si ve vodní lázni ledové kaštany (bez másla) a po vychladnutí je opatrně vmíchejte do sýra
- pokud se Vám bude zdát krém příliš hustý (lučina), vmíchejte po lžičkách našlehanou smetanu - ale pozor, aby pak směs nebyla tekutá, nedržela by na koláčcích
- pak dejte krém do lednice vychladit a nastříkejte zdobným sáčkem na koláčky
- ty pak dejte znovu vychladit a na závěr zdobte hoblinkami kaštanů,případně ostružinou
..... takže poprvé, nebo naposled? :)
No wow! Vypadá to dost dobře, tečou mi sliny :D
OdpovědětVymazatZvu tě na svou giveaway (www.dullsinea.blogspot.cz), budu ráda, když se zúčastníš. Přeu krásný den! :)
díky, na první pokus to nebyla taká katastrofa :) - určitě na blog mrknu, díky za pozvání.
Vymazatdíky své dobré kamarádce jsem narazila na tvůj blog:-)
OdpovědětVymazattěším se na tvé další články:-)!
sleduji:-)!
Ahoj, to by mě zajímalo, díky které dobré kamarádce :) díky za sl.
Vymazat