úterý 28. ledna 2014

Taštičky s gorgonzolou a sušenými rajčaty a teplý salát z červené řepy

S řepou je to jako s dýní, buď ji milujete nebo nesnášíte. Taky naprosto souhlasím s tvrzením, že by se měli využívat sezónní suroviny, což řepa při dobrém uskladnění určitě je, stejně jako třeba kořenová zelenina.

Tentokrát to nebude nijak složité, řepu třeba uvařit, nastrouhat a dochutit. O to víc si můžete pohrát s taštičkami, kterým bychom mohli říkat třeba mo mo bez motání..


Taštičky s gorgonzolou a sušenými rajčaty a teplý salát z červené řepy


Suroviny:


na 4 porce:

5-6 červených řep střední velikosti (menší se kratší dobu vaří), asi 1cm plátku gorgonzoly, 5 sušených rajčat, kostička čerstvého sýra (např. Lučina, ale nemusí být), 300g hovězího mletého masa, sůl, pepř, sušený česnek, olej, 1,5 hrníčku hladké mouky, 1,5 dcl vody, muškátový oříšek a zálivku na salát či jiné salátové koření, štáva z citronu


Postup:


- jako první dáme vařit řepu (v tlakovém hrnci cca 30-45 minut dle velikosti jednotlivých kousků, bez tlakového cca hodinu - měkkost vyzkoušíme ostrým nožíkem)
- uvařenou řepu pak slijeme a dáme zchladnout
- jako druhý krok připravíme náplň taštiček - do mletého masa vmícháme nadrobno nakrájená sušená rajčata, gorgonzolu (klidně použijte nivu), nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř




- na pirožky si uděláme těsto, stejným způsobem jako u jejich indických kamarádů mo:mo knedlíčků, s tím rozdílem, že tentokrát je budeme udělátkem na pirožky vykrajovat a mačkat (seženete v domácích potřebách od 50 Kč)
- do mísy dáme prosátou hladkou mouku a přidáme 1/2 lžičky soli, postupně přiléváme vodu a rukou hodně zpracováváme do hladkého těsta (stačí 10 minut)



-mezitím si na plotnu dáme vyšší hrnec s horkou vodou a do něj dva pařáčky (nebo cedník a pařáček) a zakryjeme pokličkou
- nakonec uděláme z těsta váleček, rozdělíme na dva kusy a jeden vyválíme na tenounkou placku (těsto má tendenci se smrskávat, proto je potřeba s ním neustále pracovat) - z něj pak vykrajujeme kolečka (průměr cca 8 cm), která následně vložíme na plochu s vlnitým okrajem a do středu dáme asi lžičku masové náplně - jeden vlnitý okraj prstem potřeme vodou a kolečko k sobě stlačíme








- na jednu várku děláme cca 6 pirožků - do menší skleničky si nalijeme lžíci oleje a do něj přidáme sušený česnek - tím pak před každým vložením pirožků pařáček potřeme, aby se taštičky nepřilepily
- po pokličkou se taštičky dělají asi 5 minut, pak je vyjmeme a dáme do mísy nebo krabičky (taktéž potřené olejem) a udržujeme teplé




- vychladlou řepu oloupeme v rukavicích :) a nastrouháme na hrubém struhadle - v míse smícháme s jednou lžící olivového oleje a hotovou zálivkou nebo salátovým koření (třeba italská Kotanyi bez konzervantů a přidaných barviv)
- dle potřeby dosolíme a dopepříme, okyselíme citronovou š´távou




- na závěř řepu prohřejeme a podáváme s teplými taštičkami a posypané čerstvým sýrem






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)