sobota 16. února 2013

Dortík s rybízovým želé a vanilkovým krémáčkem

Holčičcí akce. Sobota večer. Stůl plný dobrot a sladká tečka nakonec. Tohle je další tip na jednoduchý dezert a dovolte mi ho věnovat všem sestřičkám na neurologickém oddělení FN Motol. :)


Suroviny:


(na 4 dortíky)
korpus: 30g hladké mouky, 70g másla, 2 lžíce hořkého kakaa, 3 vejce, 70g krupicového cukru
naplň: 2-3 vanilkové krémáčky (použila jsem pribiňáka)
želé: 3 dcl rybízového džusu, 1 dortové želé v prášku




Postup:


- v míse si ušleháme do bílé pěny 3 celá vejce, postupně k nim přisypáváme cukr a dál šleháme
- jakmile bude pěna hustější, pomalu do ní vmícháme mouku smíchanou se 2 lžícemi kakaa



- naposledy přidáme rozpuštěné máslo a lehce zapracujeme
- předehřejeme si troubu na 200°C; na vymazaný a vysypaný plech si nalijeme těsto a rovnoměrně ho rozprostřeme (pravděpodobně to nevyjde až do krajů, v pořádku)



- pečeme asi 5 minut a po vyjmutí z trouby necháme zchládnout na plechu
- potom si skleničkou, nebo formičkou z těsta vykrájíme kolečka (průměr asi 6 cm) a opatrně je od sebe oddělíme a přeneseme na tácek



- na 1 dortík jsou potřeba alespoň 3 kolečka - chcete-li mít vyšší věž, použijte 5 a víc
- poté si pomažeme první kolečko 1 plnou kávovou lžičkou pribináčka a takhle pokračujeme i s dalšími, které na sebe vrstvíme (poslední vsrstva je světlý krém)





- jakmile budeme mít dortíky sestavené, dáme je na 15 minut do lednice ke ztuhnutí


Kendyho umělecká? :)


- mezitím si připravíme želatinu z rybízového džusu a želatinového prášku (obojí dáme do hrnce a za stálého míchání vaříme až k bodu varu, poté na 1 minutu odstavíme)




- já do želatiny přidala ještě lžičku rybízové marmelády, taktéž můžete použít jakýkoliv tmavý ovocný džus, který se hodí k čokoládovému podkladu
- pokud nemáme plechovou formičku na dortík, tak budeme improvizovat s alobalem
- utrhneme větší kus (30 cm) a poskládáme ho do proužku asi 5 cm vysokého (nebo dle parametrů dortíku); obalíme kolem zákusku a slepíme kouskem izolepy tak, abyste mohli dortík bez problémů vysunout



- no a pak už jen stačí polít rovnoměrně želatinou - měla by stéct i po okrajích
- dejte na 10 minut do lednice a hotovo. Jakýpak crcání s tím :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)