sobota 9. února 2013

Valentine´s menu - Cannelloni s masem a bazalkou a lilkem s krémovým sýrem


Tohle jídlo mělo být původně v odlehčené verzi s ricottou a dýní dle Dulce de Leche, nicméně ať jsem běhala, jak jsem běhala, dýni se mi nepodařilo sehnat. Proto v rychlé suprmárketové imrpovizaci padl na špalek lilek a mleté hovězí.

Cannelloni jsou netypicky italským druhem těstoviny používané především pro zapékání v omáčkách.
Plní se masem, zeleninou, sýrem, houbami.. Některé se musí předvařit, ale většina se rovnou plní. Dají se najít i cannelonni s příměsí rajčat nebo špenátu, ale stejně jako u tortellin - prstencové plněné těstoviny - není chuť extra výrazná.
Seženete je ve větších obchodech, cenově kolem 40Kč za krabici. Ty na fotce jsou z Tesca.


Suroviny:


canelloni - asi 12-14ks, sýr (ideálně kozí nebo parmezánového typu)
máslo, mléko, hladká mouka, sůl, muškátový oříšek (základní bešamelová omáčka)
masová náplň:
mleté hovězí 250g (na 8 rourek), rajčatová omáčka (passata), rajčatový protlak, cibule, chilli, čerstvý pepř, basalka, sůl, oliv. olej
lilková náplň:
lilek, sůl, lučina nebo ricotta, pepř



Postup:


- začneme s náplněmi
masová - nadrobno si nakrájíme cibulku a zpěníme ji na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme asi 5 lžič passaty a celý malý rajčatový protlak, maso opečeme a přidáme bazalku (ideálně čerstvou, ale poslouží i sušená), trochu chilli a směs necháme zchladnout







lilková - lilek si rozkrojíme na 2 půlky, zasolíme a necháme vypotit a tím odstraníme hořkost ze semínek, potom půlky dáme na pařáček do hrnce s vodou a přikryjeme pokličkou - dusíme do změknutí




- zchladlé lilky pak naškrábeme do konzistence tataráčku, i se šlupkou a smícháme s lučinou, osolíme, opepříme






- canellonni se dají plnit klasicky lžičkou, nebo plničkou z pevného sáčku s větším ustřihnutým rožkem, bohužel to jde jen s krémovou náplní, protože maso by se nám zasekávalo



- trubičku si postavíme do dlaně a tím vytvoříme pevnou základnu - sáčkem nastříkáme náplň, nebo pomocí lžičky a prstu vtlačujeme masovou směs





- připravíme si bešamel a 2 naběračky nalijeme na dno pekáčku
- na první vrstvu bešamelu poklademe naplněné cannelloni a zbytek omáčky dolijeme po okrajích a lehce pokapeme i těstoviny, zasypeme sýrem a přikryjeme alobalem



- dáme do trouby a 30 min pečeme na 200°, potom alobal sundáme a 15 minut pečeme na 180 než se nám vytvoří zlatá krusta



- aby večeře nebyla těžká, podáváme tak 2-3 cannelonni na porci.. přece jen těch chodů je víc :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)