neděle 10. února 2013

Valentine´s menu - Čokoládový fondán s pěnou z lesních plodů

Fondán jsem poprvé jedla v Imperialu - to neskutečné blaho se nedá popsat. Nedávno s tímhle dortíkem přišla Koko, docela dobře ho ve videu popsala.
Dezert připravíte z těch nejzákladnějších surovin - za málo peněz, hodně moderní parády.
Přiznám se, že ta pravá konzistence se mi povedla až na třetí pokus. Zkoušela jsem péct 8 minut, v mé troubě to bylo moc. Zkusila jsem 4 min, a bylo to málo. Potřetí jsem zkusila 5 minut a bylo to right! Takže pokud se to napoprvé nepovede, nic se neděje. Zbyde Vám hodně nadýchaný muffin. Prostě tenhle dezert je vyloženě časová záležitost.


Suroviny:


fondán (5-8 ks) - 100g čokolády s alespoň 50% kakaa, 100g másla, 80g cukru krupice, 3 vejce, 50g hladké mouky




pěna z lesních plodů (3-4 porce) - 1 polotučný tvaroh, 1 šlehačka (31%), čerstvé ovoce nebo džem (mražené nepoužívejte kvůli velkému obsahu vody), plátky mandlí



Postup:


pěna
- ušleháme si šlehačku do tuha, pak k ní opatrně vmícháme 1 celý tvaroh a přidáme 2 lžíce džemu nebo menší misku ovoce - opět prošleháme a dáme do lednice chladit aspoň na 1 hodinu
- plníme do menších pohárků a zdobíme opečenými plátky mandlí







fondán
- ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a máslo a necháme zchládnout
- kouskem másla vymažeme a moukou vysypeme formičky na muffiny, nebo keramické formičky na suflé (plechová formička vede rychleji teplo, keramická potřebuje cca +2 minuty)
- předehřejeme si troubu na 180°- 200°C
- v míse si pomalu ušleháme 3 celá vejce asi 2 minuty, poté postupně přisypáváme cukr krupice, až pěna pěkně zhoustne a budou na ní bubliny




- vaječnou pěnu smícháme s čokoládou - opatrně; postupně vmícháme po lžících mouku



- formičky plníme asi do 2/3 - já měla jen plato muffinů, ale lepší je použít formičky zvlášť


- těsto dáme do trouby a nastavíme si 4 min (doporučuji dát nejdříve 200°), po 4 minutách zkontrolujeme, pokud je těsto uprostřed ještě poměrně tekuté, tak snížíme teplotu na 180° a necháme tam dortíky ještě asi 1-2 minuty (Koko orientačně uváděla 8 min na plechovou, 9-10 na keramickou - nicméně v mé troubě bylo 5 min až až)
- je potřeba průběh pečení hlídat - okraje mají být vyšší než střed, jinak fondán přepečete, tím pádem nebude mít uvnitř tekutou konzistenci


příklad přepečených fondánů


- po upečení vyndáme a necháme asi 3 minuty venku ve formě chládnout
- poté si na formu dáme prkýnko nebo talířek, obrátíme a vyklepneme - opatrně, abyste dortík nerozbili (lze si taky pomoct nožem a opatrně objet okraje ve formičce)








rozkrojený fondán s tekutou čokoládou uvnitř


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)