středa 6. března 2013

Honzovky s hruškovými povidly a pomerančovým tvarohem

Kdyby mi někdo před rokem řekl, se budu pachtit s kynutým těstem, začnu se smát. Ale netrvalo to ani rok a pachtím se s ním celkem ráda. Tedy i nadále preferuje lehké koláče nejlépe s krémovými sýry, tvarohem nebo ovocem, ale každá holka by měla umět, tak se teda učím (nikoliv za vdavekchtivými účely).

Honzovky, neboli Honzovi buchty se pečou v naší rodině odjakživa - mamka je dělá se strouhaným jablečným kompotem, což mi zase tak neleze, babička s marmeládou nebo švestkovými povidly, ale abych stokrát neopakovala ty samé recepty, zkusila jsem jiný postup (dle Kluků v akci) a variačně jiné náplně.


Suroviny:

těsto: 500g hladké mouky, 2,5 dcl polotučného mléka, 120g krupicového cukru, 2 vejce, 60g másla, půl kostky (20g) droždí, olej (na pekáč a potření buchet)


náplně:

hrušková (falešná) povidla - 3/4 sklenice švestkových povidel, malý panák rumu (pokud možno s novým kolkem), 1 čerstvá hruška, mletá skořice, drcený hřebíček

tvarohová s pomerančem - 1 polotučný tvaroh 250g, 1 žloutek, malý panák rumu, rozinky, šťávu z 1/2 pomeranče, pomerančová kůra, 1 vanilkový cukr, mletá skořice a drcený hřebíček




Postup:

- mouku si přesejeme přes hustý cedník do mísy a uděláme doprostřed ďůlek, do kterého rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru
- na plotně si ohřejem mléko s máslem a necháme rozpustit - jen ohřejeme, nesmí být vřelé, jinak kvásek znehodnotíme
- asi deci mléka s rozpuštěným máslem pomalu nalijeme na kvasnice a lehce, jen hrotem nože promícháme s moukou




- mísu s kváskem přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla vykynout (nejlépe na plotnu s rozehřátou troubou - teplo tak kumuluje přesně kam má) - cca 15 minut

- mezitím si připravíme náplně - povidla si dáme do misky a omytou hrušku nastrouháme najemno i se šlupkou (proto je lepší mít hrušku tvrdší) - ostrouháme skoro celou bez jadřince
- přilijeme panák rumu, přisypeme 1/2 lžičky skořice a 1/2 lžičky hřebíčku - zamícháme




- tvaroh si v misce smícháme se žloutkem a vanilkovým cukrem, přidáme rozinky, rum, šťávu z 1/2 pomeranče (pokud máte větší, tak jen polovinu množství, aby nebyla náplň příliš tekutá - vytíkala by) a čerstvou, nastrouhanou kůru z pomeranče (s množstvím opatrně, aby nebyl tvaroh příliš hořký - cca 1/2 lžičky)




- jakmile kvásek bude připravený, přilijeme zbytek mléka s rozpuštěným máslem, přisypeme cukr (100g), přidáme 1 celé vejce a 1 žloutek a opatrně zamícháme



- poté potřebujeme výkonný stroj, který nám nadzvedáváním a kvedláním zpracuje těsto do hladka - je to makačka (ta chlupatá ruka není moje :))
- razantně, ale jemně se s tím pomazlíme :), minimálně 10 minut určitě




- zpracované těsto dáme opět na teplé místo a přikryjeme utěrkou, aby pěkně kynulo - čas celkem nedokážu odhadnout - první fáze trvala asi 30-45 minut, druhá cca 15 minut - čímž se dostávám k tomu, že jakmile poprvé nakyne, tak ho znovu opatrně promícháme a dáme kynout stejným způsobem podruhé (ne-li potřetí)

- tak nějak bude vypadat v konečné fázi připravené na další tvorbu



- těsto si vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a uděláme z něj dlouhý váleček (nebo dva menší), který potom krájíme asi na 2,5 cm silné kousky





- kousky pak následně žmouláním a šouláním (prostě mě nenapadlo jiné slovo) zpracujeme do kuliček



- a teď přijde ta nejsložitější fáze :) plnění buchet
- každou kuličku si rozplácneme nebo prsty vytvarujeme na placku, nesmí být ani silná (aby buchta nebyla suchá), ani tenká (aby náplň nevytekla)




- do každé placičky si dáme náplň - nešetřete s ní - je sice fakt, že první dvě buchty se Vám asi nepodaří správně zabalit, ale nikdo nemá rád suché těsto - toho si užijete dost v kupovaných supermarketových



- pak si první dva konce spojíme a tlakem přimáčkneme k sobě, ale bacha, je to otázka času, takže totéž uděláme co nejdřív s dalšími dvěma




- teď už je téměř vyhráno (řekla jsem téměř, neberte to doslova), další konce spojíme stejným způsobem k sobě a vytvoříme tak skoro měšec


- pak opatrně přeneseme do vymazaného pekáčku a tím zatočeným koncem položíme na dno
- další balíčky stejně tak - náplně můžete střídat
- každou buchtu po uložení potřeme mašlovačkou olejem a nemačkáme příliš k sobě


 že je každá trochu jiná? nevadí, aspoň je vidět, že jsou domácí :)


- pečeme na 180°C asi 20 - 30 minut do zlatova a po vytažené z trouby potřeme olejem smíchaným s rumem


ta světlá je prý nesmělá .. chudák holka


finální produkt .. už můžu do světa


 


2 komentáře:

Děkuji za každou reakci. :)