Velikonoce - můj nijak zvlášť oblíbený čas v roce, ale víte, čím jsem starší, tím na ty tradice nějak víc dám.
Vlastně i tak to mám ulehčené - kuře s nádivkou si uděláme o týden dřív, taktéž kotlety, perníky napeču na poslední chvilku a většinu z nich stejně rozdám s tím, že se nechám áchovat a óchovat nad nepovedeným zdobením :D (ego je mrcha).
A pak pěkně skočím do vlaku a užiju si dvojité svátky skoro bez práce - jednou na severní a jednou na jižní Moravě, z nichž na ty druhé se jaksi se zvědavostí těším o něco víc (silná tradice) - nicméně jestli mi někdo zmaluje zadek do fialova zatím netuším...
Toš poďme na recepis.
1. Kuře s velikonoční nádivkou
Suroviny:
2-3 rohlíky (klidně i celozrnné), mléko 1,5 dcl, 2 vejce, 80g slaniny, máslo, žampion (použila jsem steakový Portobelo), 250g kuřecích jater, 2-3 ředkvičky (nebo kedlubnu)
sůl, kmín, tymián, muškátový ořech, pepř a čerstvou zelenou bylinku pro barvu (petržel, bazalka..)
Postup:
- rohlíky nakrájíme na kostičky a zalejeme mlékem, potom přidáme na plátky nakrájenou ředkev a zelenou bylinku
- na pánvičce si na másle orestujeme cibuli, slaninu, žampion a naposledy přidáme játra - která nebudeme úplně dodělávat, jen je necháme zatáhnout - směs necháme zchladnout a přidáme výše zmíněné koření včetně soli
- směs s játry lehce promícháme a přidáme 1 žloutek, pak 2 vyšlehané bílky a nádivkou naplníme kuře, které na konci zašijeme, aby nádivka nevytekla, nebo naopak necháme udělat pěknou kůrku
- podávala jsem s gratinovanými bramborami s tymiánem a smetanou
zbytek nádivky můžete nechat upéct zvlášť a podávat k jídlu nebo jen jako předkrm (teplý!)
2. Jehněčí kotletka z kýty s rozmarýnem
Suroviny:
jehněčí kýta (pokud můžete, kupte si už naporcovanou), rozmarýn (mletý), olivový olej, červená cibule, 2 plátky slaniny na 1 porci, sůl
Postup:
- den předem si plátky kotlety naložte - respektive vetřete z každé strany olivový olej a s ním i mletý rozmarýn (ne málo, ani moc), pokud máte čerstvý, proložte pár větvičkami) - nesolte
- druhý den si dejte do pekáčku kousek másla, na něj na hrubší plátky pokrájenou cibuli
- maso si z každé strany posypte solí (může být i hrubozrnná) a položte do pekáčku - na něj pak položte plátky slaniny - dejte do trouby na 180°C - maso nechte 5-10 minut zatáhnout - potom podlijte deckou vody a přiklopte víkem - pečte dle tloušťky a stáří masa - mých 2,5 cm trvalo cca 40 minut - průběžně jsem podlévala
- maso podávejte na nahřátém talíři!
Wow, vypadá to lahodně!
OdpovědětVymazatJá taky, čím jsem starší, tím víc jsem na tradice... No jo, jednadvacet je už nějakej ten věk, je čas se přiklonit k tradicím, že...:P
Díky :) v jednadvaceti je to přímo ideální, ale říká se, že nikdy není úplně pozdě začít :D
OdpovědětVymazat