středa 27. března 2013

Máslové perníčky.. samý kozel, samá ovce

Na perníčky mám dva osvědčené recepty - jeden je mojí babičky a třeba se podělím někdy příště. Druhý je původem kamarádky mojí mamky na okamžitě měkké perníčky a jeho součástí je máslo.


Co se týká koření, které do perníčků neodmyslitelně patří (skořice, badyán, nové koření..), použijte raději vlastní, rozdrcené v hmoždíři, nebo přímo čisté hrubší jaké se dá koupit v pytlících třeba ve stáncích před supermarkety - zkusila jsem totiž tentokrát koření na perník od Kotanyi a řeknu Vám, že to prostě není ono - vůně taková nijaká a já ji chci cítit intenzivně už ze samotného těsta! Takže tuhle extra jemně namletou směs spíš nedoporučuju.


Suroviny:

150 g rozpuštěného medu, 500g mouky, 160 g cukru, 180 g másla, 2 vejce, 1 kypřící prášek do perníku, dle chuti perníkové koření, 1 lžička jedlé sody



Postup:

- vajíčka a máslo nechte hodinku stabilizovat ven z lednice
- cukr a máslo si ušleháme do pěny, potom přidáme rozpuštěný med (150g cca 3-4 plné polévkové lžíce) a dál spojujeme, a poté vajíčka
- do tekutého přesajeme mouku a vsypeme koření -  vařečkou těsto promícháváme, dokud se nezačne ,,cuckovat"  - nyní nastává čas na ruční práci :)





- pokud možno důkladně a rychle, hnětením rukama těsto zpracujte až na hladký bochánek, může se trochu trhat, to je díky máslu normální a bude taky lehčí než jiné



- těsto zabalíme do utěrky a v pokojové teplotě necháme přes noc odpočinout
- druhý den si kouli znovu jen zlehka propracujeme a rozdělíme na části, které budeme na podmoučené ploše vyvalovat na 1 - 2 cm
- osobně si vždycky vyválím kousek těsta a vložím na zkoušku do vyhřáté trouby (180°C) a podle toho poznám, zda vyskočí perníčky tak jak chci
- po téhle fázi můžete vykrajovat a ihned péct nebo nechat už vykrájené perníčky ještě chvilku odpočinout
- držte je v troubě tak 10 - 15 minut, ale potřeba hlídat - jakmile začnou vonět, obvykle je pozdě a chtělo to vytáhnout o chlup dřív
- perníčky skladujte v uzavřené nádobě (ideálně kameninový hrnec) a nahoru dejte půl rozkrojeného jablka, které občas zkontrolujte, aby nechytilo plíseň - takhle uchováme zajíce měkké než se komplet zbaští

Suroviny na polevu (letos barevně):

vejce, moučkový cukr, šťáva z citronu případně potravinářské barvy (1 ks za 7 Kč)


- strašně důležité je cukr si 3krát i 4krát prosít přes hustý cedník, jedině tak docílíme toho, že se poleva nebude ve zdobičkách zasekávat
- cukru použijte dle odhadu - já na tu 1 dávku perníčků dala asi půl bílku, 3 lžičky citronové šťávy na vybělení (tou se zároveň poleva při ztvrdnutí zase povoluje a cca 200 g cukru (sežere to jako blázen)
- do 4  misek jsem si rozdělila polevu (nejvíc si nechejte bílé) a zlehka přidávala barvu a míchala do požadovaného odstínu - pokud by se Vám zdála chuť polevy chemická, stačí přikápnout citron

- co se týká zdobiček - máte možnost použít v podstatě jakýkoliv sáček s pevným rohem ( po naplnění si jen ustřihnete rožek) nebo přímo zdobičku - ta s násadkou vyjde asi na 25 Kč, seženete ji v domácích potřebách i na trzích a dělá tenké linie



- nebo si můžete koupit např. celofánové sáčky (2-3 Kč za kus) a po použití je vyhodit



- nedoporučuju zdobičky které se tváří jako plastová pevná tuba - zdobení s ní jde hrozně těžce
- ideální je mít k ruce taky jehlu (na zašťourání případného cucku ve zdobičce), taky pár vlhčených vatových tyčinek, kterými odstraníte polevu z místa, kam Vám třeba omylem kapne, no a fantazii se meze nekladou!


Náš táta kdysi farmu měl, ijá ijá hou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)