neděle 3. března 2013

Vepřový jazyk s hrubozrnnou hořčicí - tradiční experiment

Pro mě trochu kontroverzní neznámý recept, ale zkusit se má všechno a příjemně překvapí.

Zbytečné jsou předsudky že už to měl někdo v tlamě, koneckonců škvarky a sádlo se taky kdysi válely v blátě (v přeneseném slova smyslu), a jak lidem šmakují. Jazyk byl kdysi delikatesou především při zabijačkovém rejdění a je to maso jemné, čisté a netučné.Připravuje se na různé způsoby, s omáčkami, uzený, pečený a tohle je ten základní recept - jazyk vařený.



Suroviny:

2 vepřové jazyky, špetka muškátového oříšku, 6 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, půlka mrkve, 1 celá oloupaná cibule, 1 větší stroužek česneku




Postup:

- jazyky omyjeme pod teplou vodou a dáme do 1,5 litru studené vody, kam k němu přidáme koření, rozkrojenou oloupanou cibuli, česnek, půl mrkve a dostatečně osolíme (min 2 lžičky)




- vaříme do měkka asi hodinu - zkontrolujte, aby nebyl tuhý, posbíráme pěnu - šum (stačí 1x za celé vaření)
- poté se scedí jako klasický vývar a rozhodně nevylévat! - se zeleninou a nudlemi je z něj výtečná polévka
- jazyky se zchladí pod studenou vodou, aby šly oloupat - pak ostrým menším nožíkem odstraníme svrchní kůžičku (případně koncové blanky či křupinky)




- podávejte třeba se šťouchanými brambory, osmaženou cibulkou a dobrou hrubozrnnou hořčicí - nebo s křenem, domácím chlebem, okurkou a jablečným pyré :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)