pátek 1. března 2013

Vlakový catering u Leoše a Radima


Protože mi v sobotu ráno ujel vlak z mé milované Moravěnky téměř před nosem (no on tak docela neujel sám, já se jen blbě podívala do diáře), byla jsem nucená zvolit pro cestu do Prahy odpovídající alternativu. Obvykle jezdím Regiojetem, nicméně nouzově, v šesti minutách při přestupu v Olomouci, jsem vyběhla s tunovým kufrem k přepážce LEO Express a tím získala možnost srovnání těchto dopravců - především v čem jiném, než v jídle.

Regiojet - majitel Radim Jančura


zdroj: www.zelpage.cz


Jezdím s ním od prvotního začátku, kdy mě dostal především na studentské ceny.
Později se přidružila káva a noviny, ještě později dezerty za lidovku.
Prostě fenomém Intercity vlaků, fungujících na základě bezplatné místenky, s kompletním servisem a zvýšeným pohodlím, byl na podzim 2011 průlom.

zde se můžete podívat na nabízené menu - http://jizdenky.studentagency.cz/cs/vlak/servis-pro-cestujici.html

Dříve byla nabídka v kroužkované vazbě ve formě knížečky, dneska je součástí časopisu žlutý - proč nevím, že by jim je všecky ukradli?


Káva

- neshledávám žádnou chybu - máte možnost si v ceně jízdenky dát nejdříve americkou překapávanou (místo ní volím čaj z čerstvé máty s medem) nebo si cca 20 minut počkat na Espresso, Capuccino či Latté od značky Illy (a počas cesty si zdarma přiobjednat).
Jediné čemu nerozumím, proč sem někdo nasáčkoval neexistující Piccolo? (Češi to asi chtějí).
Klasické Espresso se navíc podává v šálku, další kávy v papírovém kelímku s vrškem a míchátkem.

Nealko a alko

Každý cestující dostane navíc malou neperlivou vodu Rajec - za pár hodin jízdy se hodí.
V letních vedrech je super chlazené lahvové pivo Svijany, v nabídce jsou džusy značky Pago, Vinea, Kofola, či dobíječ Semtex - všechno do 20 Kč.
Víno dostanete v malých lahvičkách 0,187 l - 2 druhy bílého (suché a polosuché - Ryzlink a Pálava), 1 druh červeného (Rulanda modrá), dokonce perlivé polosuché růžové - Zweigeltrebe 250 ml - vše 45 Kč - vína mají české dodavatele.

Slané pokrmy

Vybrat si můžete dva druhy obložených croissantů, 2 ovocné saláty, 3 zeleninové saláty s omáčkou (za 60 Kč), smažené kuře s bramborovým salátem nebo ze dvou Sushi setů za 80 Kč.


kuře se salátem zdroj: zelpage.cz



Croissanty jsou v pohodě, ke snídani ideální, ovocné saláty (kolem 40Kč) jsem nezkoušela, zeleninový Caesar není špatný. Ovšem sushi je pro mě nepoživatelné - tvrdá rýže, hrozně zpracované, rybky už zažily lepší časy - ovšem za tu cenu člověk nemůže čekat žádný zázrak.



Sladké  a dezerty

Tady si vybere každý - cena 9 Kč kus. Jednoznačně doporučím jablečný, švestkový je kyselejší a tvarohový s čokoládovou drobenkou suchý. Ulítávám na profiterolkách - můžete požádat pouze o klasické nebo o čokoládové.
Zažila jsem, jak si koláče lidi ve vlacích kupovali domů ve velkém - někteří si na cestu vozili dokonce své papírové krabice, jenže stevardkám pak chyběly pro normální cestující :D .. Dneska si už můžete dort ve vlaku koupit celý - kolem stokoruny.
Cheesecake neohromil, zkusit můžete ještě řecký jogurt, muffin nebo čokodort.


zdroj: commons.wikimedia.org


Doplňkové snacky

Gumoví medvědi, Brumík, malé Magnum (v létě nedostupné), malé zeleninové chipsy Tretters (seženete běžně v Tescu).


Celkově můžu, až na to Sushi, catering Regiojetu pochválit.


LEO Express - majitel Leoš Novotný ml.






Tenhle mladý podnikatel se na trh prodral na podzim roku 2012, jako konkurence ČD, ale hlavně Regiojetu. Je známý především jako syn L. Novotného st., bývalého majitele (nejen paštikářské) společnosti Hamé.
Myslím, že lidi mu především po počátečních problémech a rušení spojů, moc nedůvěřovali, ale když to bereme tak, že všechno má na začátku své mouchy (Jančura nebyl vyjímka), stojí za to jízdu Leem vyzkoušet.
Jasný rozdíl je v prostoru - celkově ten vlak mé lepší design.
Co se týká cateringu, tak má jednodušší nabídku (slibují rozšiřování).
V ceně lístku je místenka a noviny, wifi (stejně jako u RGJ), nabídku doprovodného programy ocenit asi nedokážu, neb jsem ho nevyužila.

odkaz na menu - http://www.le.cz/info/cms/58-nabidka-obcerstveni.html

Káva

Když budu moc zlá, napíšu že horší kafe jsem dlouho nepila - když nebudu, řeknu že jsem ho musela zapít.
Nabízí Espresso, Double Espresso, Cappuccino, Latté - značka Douwe Egberts, od 19 do 35 Kč. Pokud si dáte jídlo, cena je 15 Kč. Kafe je srovnatelné s nouzovým automatovým - kdybych nepotřebovala kofein, s chutí se mu vyhnu.

Nealko a alko

Z teplých si můžete dát kakao nebo čaje - obojí 19 Kč.
Ze studených je v nabídce plechovkové pivo Lobkowicz za 20 Kč, Pepsi za 25 Kč, v plastu pak Ondrášovka (mého dětství šampionka) půllitr za 15 Kč.
Ze sladkých mají v nabídce zázvorovou, pomerančovou nebo citronovou limonádu od mé oblíbené značky Černá hora - navíc jsou slazené stévií a obsahují výtažek z chmele, což je příjemný bonus.

Slané pokrmy

Výběr je z wrapů (smotaná placka s náplní - masové kuličky s rajčatovou omáčkou nebo kuře a kapie) za 59 Kč, nebo obložených baget (Leošova klasika s játrovkou, to mě fakt pobavilo) do 39 Kč, ve snídaňové nabídce je taky croissant a salát mají jen jeden, za to nejosvědčenější - Ceasar za 59 Kč.
Ochutnala jsem ho - dodavatelem je Beskyd a. s. Fryčovice - přiměřená porce kuřecího, masa, parmezánu, super krutony, dresing chuťově typicky supermarketový, 1 celé malé cherry rajče.


zdroj: byznys.lidovky.cz

Sladké a dezerty

Jednoduché rozhodování - buď Tiramisu nebo čokoládová pěna - chybí mi tu něco s ovocem. Obojí za pětatřicet. Kolega o dvě sedačky dál si nad pěnou celkem pomlaskával.

Doplňkové snacky

Musli, bonbony, lízátka, směsi ořechů nebo sušeného ovoce do 55 Kč, dle obsahu. Celkem velkou oblibu mají jahody sušené mrazem (to není výmysl).


U LEA jsem spíš spokojená s vlakem a prostorem, catering je trochu zklamání, hlavně teda to kafe. Za to mají přívětivější a ochotnější personál, což k tomu neodmyslitelně patří.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)