neděle 3. března 2013

Hrabalovo Kersko - se šípkovou, nebo se zelím?

Jelikož během února moje příspěvky měly trochu klesající tendenci, pokouším se to v březnu napravit - aneb březen, za kamna vlezem :) jenže jakmile slyším venku vřeštět ptactvo, sluníčko vykoukne prvními paprsky, mám spíš opačnou tendenci.

Takže přesně v takový den jsme vyrazili po stopě české literatúry - do Kerska na kance.

Jo, na kance - do kraje Bohumila Hrabala v okrese Nymburk.


Z Prahy je to co by kamenem dohodil, 35 minut autobusem z Černého Mostu - spojení ideální, co dvě hodiny i o víkendu. Tip na gastrotour, po které se můžete odreagovat na nenáročné procházce lesem, kolem Svatojosefského pramene až k Labi.





A tady jsou postřehy ze sobotního výletu do Hájenky, kde se natáčel slavný český film Slavnosti sněženek.


Co bych předeslala, je udělat si rezervaci - zvlášť v době oběda o víkendu.


Hájenka je z venku celkem nenáročná chaloupka, kterou jsem si představovala větší, nicméně zvlášť v letním období tu mají docela prostornou zahrádku, která přímo vybízí ke grilování.



V zimě vstoupíte do vyhřáté, jehličím vyzdobené hospůdky, kde v krbu krásně praská oheň, kde Vás úžasně srdečně přivítají, kde se Vám věnují od prvního ,,Dobrý den" a odkud budete nechtěně přecpaní odcházet.



Ale abych nepěla jen ódy, přece jen se něco nevychytá i tady, ale ještě se budu chvilku rozplívat.

Hospůdka je na první pohled domácího rodiného typu, kde vládne opravdu vlídná atmostféra, dokreslená hity od Haničky Zagorové, s okny vyzdobenými ručně malovanými chaloupkami.
Můžete se vybrat místo v přední části, kde se nachází výčep a v zadní části, která je větší, s kancem na zdi a gumovými ubrusy :D

Jídelní a nápojový lístek je k dispozici přímo na stole a kdybychom nejeli cíleně na kance, řeknu že zbytek je tvořen totálními ptákovinami, až na domácí tlačenku, česnečku a lívance. Po kategorii ,,Speciality" bych všechno další smázla velkým zmizíkem, ptz jídla typu kuřecí steak s broskví a těstoviny s mořskými (čti mraženými) plody do takovéhle hospody prostě nepatří - a divili byste se, kolik lidí si za naši hodinovou návštěvu tyhle pitominy objednalo.

Nicméně, já se sem těšila jak malé děcko, na kančí se šípkovou a s knedlíkem..



.. která byla opravdu luxusní (130Kč). Chuťově akorát slaďounká omáčka s vánočním kořením, jen maso mohlo být o něco měkčí.

Parťák zvolil kančí pečeni se zelím a bramborovým knedlíkem..




.. a oblizoval se až za ušima. (120 Kč)

Co Vám mám povídat, zvládla jsem 3 a půl knedlíku, navíc jsme si  nádavkem objednali domácí bavorské vdolečky (60 Kč), které byly přesně tak, jak měly být..



a zapili to pravým Postřižinským pivem (za to obžérství se už fakt stydím :) ).





Velmi vřele doporučuju všem příznivcům české kuchyně a nostalgické nálady :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)