středa 3. dubna 2013

Arabská inspirace - variace na falafel a hummus s pitou

Minulý týden jsem si řekla, že to po Velikonocích bude chtít něčím odlehčit, čímž pádem jsem sáhla v obchodě po cizrně.
Jenže vzhledem k tomu, že jsem ji naposled jedla asi před rokem? (nyní vede spíš červená čočka), zapomněla jsem, že ačkoliv je to vege a luštěnina, lehká není vůbec (nebo aspoň pro můj žaludek ne).

Falafel jsem ochutnala poprvé u kamarádky, která pořádala letní večeři pro svou vegetariánskou spolubydlící. Musím uznat, že její byl chutnější, ptz se celkem nerozpakovala vylít flašku oleje na smažení, což mně se jaksi celoživotně příčí, proto moc smažených receptů dnes (ani v budoucnu) na blogu nenajdete.
No nicméně pojďme si něco povědět o původu tohoto jídla.

Falafel je v podstatě kaše z cizrny, v původních receptech spíše v hrubší (mleté) variantě ochucená především česnekem, koriandrem nebo petrželí a smažená ve formě kuliček nebo placek. Podává se s nejrůznějšími omáčkami, nejčastěji ve studené variantě.


Recepty se liší dle oblastí původu - celkem dobře je uvedl pan Cuketka na svém blogu.
Vhodnou přílohou jsou buď saláty nebo arabský chleba (obojí).

Hummus je zase pasta z cizrny a sezamových semínek a oleje (respektive pasty zvané tahini), poprvé jsem ji jedla v čajovně Nebe, peklo ráj v Praze. Hummus se dá koupit i jako hotovka, slouží nejčastěji jako předkrm, kterým se pomazává nebo nabírá taktéž pita, nebo různé druhy ,,chipsů".


Falafel


Suroviny (3 porce):

250g suché cizrny (před přípravou namočené min. na 8 hodin ve studené vodě), 1 vejce, 4 stroužky česneku, koriandr nebo petržel, cibulka nebo pórek, sůl, pepř, chilli

dip: 1 bílý jogurt, 1 třený stroužek česneku, sůl, 1 cm strouhaného zázvoru, pepř


Postup:

- cizrnu si nejdřív promícháme a šlupky které vyplavou na povrch odebereme (dá se použít i cizrna z plechovky)
- dáme dle návodu vařit cca na 40 minut (do měkka), potom scedíme a necháme vychladnout
- mixérem si cizrnu rozmixujeme (raději ve vyšší nádobě, aby nám to nelítalo všude kolem) a 1/3 si oddělíme na hummus


- přikrájíme na drobno pórek nebo cibulku (můžeme ale i úplně vynechat), bylinky a spojíme vejcem
- naposledy osolíme (docela dost!) a opepříme, nebojíme se přidat i cca 1/2 kávové, nepříliš plné lžičky mletého chilli
- z pasty v ruce tvoříme kuličky (lépe to půjde s navlhčenými prsty) a smažíme v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova (hotové necháme odsát na papírovém ubrousku)


no jo, kdo s olejem šetří (nemá vždycky za tři)

- falafel se plní do opraženého arabského chleba, salátem a studenou omáčkou

konečně jsem docenila typ našeho sporáku :)


skoro malý stůl :)


mírně nehezky přesvětleno, snad prominete

Hummus


Postup:

- pokud nemáme pastu tahini, tak si obyčejná sezamová semínka (1/2 balíčku) krátce opražíme na sucho na pánvičce a ve vyšší nádobě rozmixujeme - přiléváme olej - 3 lžíce - (doporučuji obyčejný, olivovým to polejeme až nakonec)
- postupně přidáváme rozmixovanou cizrnu a drcený česnek (1-2 stroužky), sůl a pepř a šťávu z 1/2 většího citronu



- konzistence by měla být jako hladká pasta, podáváme v misce s nakrájenou pitou




2 komentáře:

  1. Fajn blog, ještě trošku práce s fotkama a je vyhráno! :-) moc fandím! Za www.pazitka.cz Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Moniko, přiznávám, fotí se tím úplně nejjednodušším digitálem a ne vždy v ideálním světle, ale pokusím se zlepšit.

      Vymazat

Děkuji za každou reakci. :)