Jenže vzhledem k tomu, že jsem ji naposled jedla asi před rokem? (nyní vede spíš červená čočka), zapomněla jsem, že ačkoliv je to vege a luštěnina, lehká není vůbec (nebo aspoň pro můj žaludek ne).
Falafel jsem ochutnala poprvé u kamarádky, která pořádala letní večeři pro svou vegetariánskou spolubydlící. Musím uznat, že její byl chutnější, ptz se celkem nerozpakovala vylít flašku oleje na smažení, což mně se jaksi celoživotně příčí, proto moc smažených receptů dnes (ani v budoucnu) na blogu nenajdete.
No nicméně pojďme si něco povědět o původu tohoto jídla.
Falafel je v podstatě kaše z cizrny, v původních receptech spíše v hrubší (mleté) variantě ochucená především česnekem, koriandrem nebo petrželí a smažená ve formě kuliček nebo placek. Podává se s nejrůznějšími omáčkami, nejčastěji ve studené variantě.
Vhodnou přílohou jsou buď saláty nebo arabský chleba (obojí).
Hummus je zase pasta z cizrny a sezamových semínek a oleje (respektive pasty zvané tahini), poprvé jsem ji jedla v čajovně Nebe, peklo ráj v Praze. Hummus se dá koupit i jako hotovka, slouží nejčastěji jako předkrm, kterým se pomazává nebo nabírá taktéž pita, nebo různé druhy ,,chipsů".
Falafel
Suroviny (3 porce):
250g suché cizrny (před přípravou namočené min. na 8 hodin ve studené vodě), 1 vejce, 4 stroužky česneku, koriandr nebo petržel, cibulka nebo pórek, sůl, pepř, chilli
dip: 1 bílý jogurt, 1 třený stroužek česneku, sůl, 1 cm strouhaného zázvoru, pepř
Postup:
- cizrnu si nejdřív promícháme a šlupky které vyplavou na povrch odebereme (dá se použít i cizrna z plechovky)
- dáme dle návodu vařit cca na 40 minut (do měkka), potom scedíme a necháme vychladnout
- mixérem si cizrnu rozmixujeme (raději ve vyšší nádobě, aby nám to nelítalo všude kolem) a 1/3 si oddělíme na hummus
- přikrájíme na drobno pórek nebo cibulku (můžeme ale i úplně vynechat), bylinky a spojíme vejcem
- naposledy osolíme (docela dost!) a opepříme, nebojíme se přidat i cca 1/2 kávové, nepříliš plné lžičky mletého chilli
- z pasty v ruce tvoříme kuličky (lépe to půjde s navlhčenými prsty) a smažíme v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova (hotové necháme odsát na papírovém ubrousku)
no jo, kdo s olejem šetří (nemá vždycky za tři)
- falafel se plní do opraženého arabského chleba, salátem a studenou omáčkou
konečně jsem docenila typ našeho sporáku :)
skoro malý stůl :)
mírně nehezky přesvětleno, snad prominete
Hummus
Postup:
- pokud nemáme pastu tahini, tak si obyčejná sezamová semínka (1/2 balíčku) krátce opražíme na sucho na pánvičce a ve vyšší nádobě rozmixujeme - přiléváme olej - 3 lžíce - (doporučuji obyčejný, olivovým to polejeme až nakonec)
- postupně přidáváme rozmixovanou cizrnu a drcený česnek (1-2 stroužky), sůl a pepř a šťávu z 1/2 většího citronu
- konzistence by měla být jako hladká pasta, podáváme v misce s nakrájenou pitou
Fajn blog, ještě trošku práce s fotkama a je vyhráno! :-) moc fandím! Za www.pazitka.cz Monika
OdpovědětVymazatDíky Moniko, přiznávám, fotí se tím úplně nejjednodušším digitálem a ne vždy v ideálním světle, ale pokusím se zlepšit.
Vymazat