sobota 6. dubna 2013

Dýňový štrůdl s Goji

7.4. 2013 - tak kde je sakrblé to slunce? Minulý rok jsem málem chodila venku v triku a dneska můžu leda tak koukat z okna. No prý to má být příští týden lepší a jelikož tomu budeme věřit (ehm) je potřeba tělu dodat trochu povzbuzení.
Objevila jsem teď v Praze na Ládví malý krámek s bylinkami a v něm jednu přísadu, která to povzbuzení splňuje dokonale. Goji, neboli kustovnice čínská.


Obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně osmi esenciálních a až 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Goji jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na zemi.
Pomáhá likvidovat volné radikály, posilovat imunitu, játra a ledviny, vyživovat krev, zlepšovat zrakovou ostrost, při impotenci, snižovat krevní tlak, zmírňovat projevy lupénky, má afrodiziakální vlastnosti, zlepšuje paměť, dodává energii.
Má spoustu využití a já jí nahradila klasické rozinky. Kustovnici jsem namočila asi na 5 min do teplé vody s malým panákem rumu. Její chuť bych nejlépe přiblížila buď černému čaji nebo sušenému šípku - něco mezi.
Cena za 100g pytlík 34 Kč.


Dýňový štrúdl s Goji


Suroviny:

1/2 menší dýně (na druhu nezáleží), 2 lžíce rozpuštěného medu, 2-3 jablka, 1 listové těsto, 40 g sušené kustovnice, 20 g ovesných vloček, 1 vejce na potření štrúdlu + 1 malý panák rumu




Postup: 

- namočíme si kustovnici a do trouby dáme na půl rozříznutou a vydlabanou dýni změknout (200°C cca 20-30 min)
- samozřejmě lze použít i kompotovanou, ale chuť bude rozdílná a štrúdl mokřejší


- jakmile dýni vyjmeme z trouby, oloupeme (na 1 nohavici 1/2 menší dýně) a nakrájíme na menší kostičky
- jablka si nastrouháme na hrubším struhadle (nechala jsem je se slupkou) a smícháme s dýní a kustovnicí


- na vyválené, nepříliš tenké těsto směs rovnoměrně rozprostřeme suché ovesné vločky a náplň a polijeme medem
- klasicky zabalíme, potřeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 25 minut





 Ideální v neděli ke kafíčku :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)