neděle 21. dubna 2013

Knedlíčky Momo a domácí mangové chutney + gastroakce v Yak Yeti

Ostudo ostudo ostudo! to mi v hlavě běhá už od pátku. Ale co už, prostě jsem se ke psaní dostala až v dnešních večerních hodinách.
Tak, pěkně popořádku.

Jak jsem psala v předposledním příspěvku o tibetském centru Yak Yeti, hned následující týden jsem se tam vydala znovu na gastroakci Momo, tedy ochutnávku a přednášku a typickém tibetském jídle.
V čem Momo spočívá si můžete představit buď z následujících tří obrázků....





























... nebo Vám prostě ve zkratce povím, že tyhle knedlíčky (které se připravují buď smažené, pečené nebo v páře) jsou takové malé měšce plněné zeleninou nebo masem, pocházející z Nepálu, Tibetu a oblasti Himalájí, a podávají se s různými druhy chutney (čatný) a pikantních omáček.


Přednáška byla v angličtině s překladem a takový zájem a účast nečekali ani majitelé centra (došlo dokonce na odmítnutí účastníků z důvodu kapacity..). Prostě bylo narváno a stálo to za to.
Z počátku nám jeden z nepálský kuchařů povídal své postřehy a doplňoval slajdy. Poté následovalo video přípravy a nakonec jsme si počkali na ochutnávku různých druhů Momo knedlíčků.

Momo ča se třemi druhy chutney (existují různé tvary, náplně se liší dle regionů).

No a protože všechno vypadalo hrozně jednoduše a skvěle chutnalo, pustila jsem se do přípravy sama.
Jako s každým novým receptem drobně bojuji, nicméně postupně se všechny nedokonalosti vychytají a snad mě žádný Nepálec nepošle s mým pokusem do háje. :)
První jsem si připravila domácí mangové chutney s chilli, nicméně poučená příště úplně vynechám cibuli.

Mango chutney


Suroviny: (1 střední miska - 4-5 porcí) 1 mango (čím zralejší, tím lepší), stroužek česneku, 40 ml bílého vinného octa, 1/2 hrnku krystalového cukru, 1 cm čerstvého zázvoru (lze i sušený sladký), lžička hořčice, špetka chilli



Postup:

- v hrnci si svařte ocet a cukr do čiré konzistence
- poté přidejte nadrobno nasekaný zázvor, česnek, drcené mango (nebo rozmixujte až v hrnci na závěr přípravy), lžičku hořčice a špetku chilli (rozleží se)


- vařte asi 15 minut a poté rozřeďte vodou dle potřeby a znovu nechte provařit
- chutney by mělo mít sirupovou konzistenci
- lze uchovat v zavařovací sklenici tak, že naplněnou zavařovačku vyvaříte ve vodní lázni asi 15 minut



Knedlíčky Momo


Těsto (na 20 knedlíčků - 3 porce): 1,5 hrnku hladké mouky, lžička soli a voda


Náplně:

zeleninová: 
40g červené čočky, 1 mrkev, 1 cm zázvoru, česnek,  1/4 cibule, sůl, pepř


Postup:
 - čočku povaříme asi 10 minut a smícháme s nastrouhanou mrkví a nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a zázvorem, osolíme a opepříme


masová: 
300 g mletého masa, 1/2 cibule, 1 cm zázvoru, 2 lžíce sojové omáčky, mletý pepř, 1 lžička mletého koriandru, špetka chilli


Postup: 
- vše smícháme dohromady a pro mazlavější konzistenci přidáme 2 lžíce teplé vody


Tvorba knedlíčků


 - mouku si vsypeme do mísy a přidáme sůl a trochu vody - lehce promícháme prstem
- přilijeme vodu (cca 2 dcl, postupně dle potřeby) a silou hodně zpracováváme těsto dohladka (hodně záleží na mouce, s naší českou je to složitější) 
- nakonec uděláme váleček a nakrájíme na 1 cm kousky z kterých tvarujeme kulaté placky (nedělejte si jich dopředu moc, těsto se vysušuje a pak může lámat) a válečkem si je rozválíme tak, že střed bude silnější a okraje slabší (aby se nepřilepily v páře k okraji cedníku) - pod plackami dle potřeby podsypáváme mouku


- placky pak plníme směsí


- tvarujeme do malých měšců tak, že si vždycky v prstech stlačíme okraje k sobě - v případě že je těsto sušší, potřeme si okraje prstem vodou





- na vaření momo v páře existuje speciální hrnec, ale protože ten nevlastním, vypomohla jsem si dvěma pařáčky a vysokým hrncem s poklicí - úplně to stačí


- do hrnce si nalijeme 2 velké sklenice vody a přivedeme k varu
- vrchní pařáček si potřeme lehce obyčejným olejem, aby se knedlíčky nepřilepily - naskládáme 5-6 kusů Momo a dusíme pod poklicí 10 minut



- pak knedlíčky opatrně (pomocí naběračky nebo dvou lžic) vyjmeme a dáme do misky, kterou necháme poblíž plotny přikrytou dalším talířkem
- před každou várkou znovu potřeme pařáček olejem
- knedlíčky podáváme teplé a jí se rukama


... ideálně se zeleninou nebo salátem

..a namáčí se do chutney - rozhodně se šiknou ubrousky :)

Ps: Měla jsem připravená 2 videa (postup u těsta), bohužel technika zklamala, takže snad příště...


1 komentář:

  1. MoMo knedlíčky sem si zamiloval, dá se říct že na nich ujíždím a tak při návštěvě Karlína v odpoledních hodinách nesmím opomenout navštívit vyhlášenou Himalájskou čajovnu a dáti si jejich MoMo knedlíčky s dobrým čajem. jak tomu bylo dnes i minulí čtvrtek.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou reakci. :)