Nápad na perníkovou pěnu vznikl asi tak, že se mi na talířku povalovalo pár tvrdých perníčků od Velikonoc a vanilkové koláčky jsou takovou nepříliš sladkou tečkou.
Perníková pěna
Suroviny:
šlehačka 33%, 1 měkký tvaroh, špetka kůry z citronu, vanilkový cukr, skořicový cukr, bourbon vanilka, zapékané musli (blogersky crunchies), 2-3 tvrdší perníčky bez polevy
Postup:
- zapékané musli cca 40g dle velikosti formiček (použila jsem skořicové od Emca) si rozdrtíme tyčovým mixérem do hladka
- v jedné misce si smícháme 1/2 vaničky tvarohu s 1/2 vanilkového cukru, kůru z citronu a trošku semínek z bourbon vanilky a lehce pomažeme spodek skleniček, na ně pak dáme do každé cca 2 lžičky drceného musli a znovu přidáme 2 lžičky citronového tvarohu
-v jiné misce si našleháme smetanu se skořicovým cukrem a vmícháme druhou půlku tvarohu (půlku proto, aby byla pěna lehčí a nadýchanější), přidáme na jemno nastrouhané perníčky a pěnu navrstvíme na tvarohový základ
- zdobíme skořicí a necháme hodinku v lednici vychladit (taktéž doporučuju mít před vrstvením skleničky už v ledničce
Vanilkové koláčky
Suroviny:
listové těsto, třtinový cukr, 1 tvaroh polotučný, drcené mandle, lusk vanilky
Postup:
- náplň - celý tvaroh smícháme s hnědým třtinovým cukrem a půlkou vanilkového lusku (tedy semínek)
- listové těsto si rozválíme na velmi tenký plát a celý, až do krajů, potřeme vanilkovým krémem
- nakonec posypeme drcenými mandlemi a srolujeme jako šnečka
- krájíme na 1,5 cm široká kolečka a přeneseme na pečící papír na plech (případné pokřivení se srovná pečením) - doprostřed jsem dala změklou kustovnici čistě pro estetiku
- nakonec posypeme vanilkovým cukrem a pomažeme rozšlehaným vajíčkem
- pečeme na 180°C cca 20 min
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každou reakci. :)