pátek 12. dubna 2013

Yak Yeti .. výlet do nepálské a tibetské kuchyně

Dobrý podnik se nepozná podle toho, jak širokospektrý je jídelní lístek nebo kolik tam necháte za večer. Dokonce se nepozná ani tak, že v něm bude vařit nějaký super truper šéfkuchař (což koneckonců nezaručí, že to ostatní nebude stát za prd). Stejně jako v celém odvětví gastronomie a cestovního ruchu tady platí pravidla tzv. ,,package".
Tzn. že klient si nekupuje jen jednu službu, ale celý balíček. Jeho spokojenost je stejně vratká jako sestavená věž z karet - závisí na jakémsi pyramidovém efektu - pokud se složí jedna část, spadne celá.

Dřív jsem to tak úplně nevnímala, ale co píšu tenhle blog, jsem ohledně navštěvování restaurací velmi zajímajícně kritická. Jasně, ne vždy je všechno na 100%, vždyť to by snad s lidským faktorem ani nebylo možné, nicméně chci interpretovat právě na Yak Yeti, jak se člověk má a může cítit příjemně kdekoliv a s kýmkoliv.

Yak Yeti je nepálské a tibetské centrum v Praze. Místo pro všechny příznivce Nepálu a Tibetu a celé oblasti Himálaj a dalších blízkých destinací s možností vzájemného setkávání i získávání nových poznatků.
Ze zisku centra Yak Yeti je financována rozvojová pomoc Nepálu, především stavba základních škol pro chudé děti ve vesničkách na svazích Himálaje.


Místo, kde jsem strávila neskutečných 5 hodin a kde jsem se (až na odřené paty z nových bot) cítila velmi uvolněně.
Nejsem moc častým návštěvníkem těchto alternativních míst, ale jednou za čas člověk ocení plácek, kde si nemusí na nic hrát, kde Vás nikdo neposuzuje a které Vás obohatí.

Yak Yeti sídlí na Chodské 22, poblíž náměstí Jiřího z Poděbrad.  Je to ,,sklepní komplex" restaurace, čajovny, nepálského obchůdku, kulturního a dětského centra. Je v dobré dostupnosti tramvají i metra, přitom relativně nenápadný. Po vstupu projdete kolem obchůdku s nepálskými doplňky a potřebami do zadní části restaurace (s kapacitou 35 míst - odhad), která je příjemně čistá, jednoduše (byť nijak moderně) vybavená. V obloucích visí vlaječky a na dvou protějších stěnách jsou obrovské zvětšené fotografie krajiny.
Když projdete kolem kuchyně, dostanete se do nevelké místnosti, která slouží jako kulturní centrum. Dějiště různých přednášek, akcí.

Restaurace a obsluha


zdroj: tripadvisor.com

V restauraci musím nejdřív pozvednout personál. Z počátku, kolem páté hodiny odpoledne jsme byli jedinými návštěvníky (asi pauza mezi obědovým ,,all you can eat" a večerním setkáváním), během hodiny se ale restaurace zaplnila do posledního místa.
Slečna servírka byla pro mě až neskutečně hyperaktivní, ale měla narozeniny, tak to přisuzuju jakési euforii. Navíc byla víc než milá, otevřená, upovídaná - spíš jako dávná kámoška. Další body za to, že i přes narvanou restauraci se nám maximálně věnovala. Loučení bylo spíš v přátelské atmosféře, prostě tak, že mám druhý den chuť se vrátit.

Kuchyně


Vaří zde nepálští kuchaři, příprava jídla závisí na jeho složení - každé jsme měli do 20 minut. Pití téměř expresně.

Před jídlem dostáváte kuvér - u nás měl podobu malých bramborových šišek se zeleninou a pikantní omáčkou (pro každého 1 ks).



K tomu jsme si objednali nealko zázvorové pivo 0,3 l za 38 Kč - příjemně sladko štiplavé.



Jako předkrm jsme zvolili Singadu (samósa) - opravdu pikantní smažené trojhránky plněné vařenou zeleninou (cibule, brambory, hrášek čočka)  a oříšky podávané s domacím čatní (sladké a pálivé) za 60 Kč. Tady jsem oblohu ve formě čerstvého salátu fakt ocenila :D




Dále smetanovou rajskou polévku s bylinkami a orientálním kořením za 43 Kč - víc než neskutečné blaho..



..čočková máslová polévka se špenátem a nepálskými bylinkami za 48 Kč - méně výrazná, mohla bych cítit více máslovou chuť.



K polévkám jsme přikusovali Garlic naan - kořeněné česnekové placky z pšeničné mouky pečené v tradiční peci tandúr 3 větší kousky za 48 Kč.

..následovali Kukhura ko čoumejn - tibetské nudle thukpa vařené po nepálsku s podlouhlými kuřecími kousky s čerstvými rajčaty, mrkví a zelenými fazolkami s kečupovou zálivkou za 120 Kč - no kečup není můj favorit..



a jako sladkou tečku Guláb džámun - smažené kuličky z mléka a mouky polévané sirupem. za 50 Kč.
- pro mě mírné zklamání z velikosti porce - dvě malinké kuličky - kdyby byly 4 neřeknu ani popel, jinak měkké s jemným kardamonovým sirupem.



Jako poslední bonus nás čekala směs sladkého koření, které se v Indii podává po jídle pro lepší trávení a svěží dech. Bezpečně jsem poznala anýz a zbytek byly myslím nějaké oříšky v barevném cukru.



Po vydatné večeři a konverzaci jsme zabrousili omrknout obchůdek - v něm jsme se dozvěděli, že právě začíná přednáška (2h) o rumunském Banátu, a vzhledem k tomu, že přítel si tam tak nějak :) plánuje cestu, bylo to jasný. :) Přednášku vedl zkušený cestovatel Vilda Dvořák a celou prokládal zajímavými postřehy a krásnými fotkami. Vstupenka zahrnovala (100 Kč) přestávku s občerstvením bílým čajem.


Tohle místo nelze jinak než doporučit - osobně se tam chystám znovu příští týden na gastro akci -
ochutnávky nejoblíbenějšího pokrmu tibetské kuchyně - knedlíčků MOMO - čtvrtek 18.4. od 19.00h.



1 komentář:

  1. There's shocking news in the sports betting world.

    It's been said that every bettor must watch this,

    Watch this or quit betting on sports...

    Sports Cash System - SPORTS BETTING ROBOT

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou reakci. :)