Po delší pauzičce způsobené zkouškovým obdobím, Vám tentokrát naservíruju dva příspěvky najednou.. možná i tři, pokud budu moc šikovná.
Recept na slaný koláč – tedy francouzsky ,,Quiche“ jsem objevila už velmi, velmi dávno – takovou klasiku prostě nelze přehlédnout, jednak proto, že příprava je velmi rychlá a jednoduchá, řadí se mezi skvělé pohoštění pro návštěvy a jednak proto, že má nepočítaně variací, které se prostě neomrzí.
(A na ten základní vaječný, který jsem při své stáži na Korsice jedla skoro 2 měsíce, Vám stačí i suroviny, které doma běžně ve spíži najdete).
Houbový quiche s vejcem a čabajkou
Suroviny:
listové těsto, 4 cibule (větší), 5 vajec, 1 zakysaná smetana, případně klasická smetana, 2 čabajky, sušené, čerstvé nebo nakládané houby, muškátový oříšek, basalka, čerstvá petrželka, sůl, pepř, sýr parmazánového typu (ne Eidam!!!)
Postup:
- začneme s náplní, protože by měla lehce vychladnout před vmícháním smetany.
- cibuli si oloupeme a nakrájíme na větší či menší kousky (čistě záleží na Vás, jakou variantu zvolíte).
- rozšleháme si vejce, osolíme, opepříme, a připravíme si houby (sušené namočíme do teplé vody, čerstvé si zvlášť podusíme na pánvičce a nakládané, jako jsem použila já, necháme okapat z nálevu a překrájíme na menší kousky).
- Zkuste třeba Franze Josefa, líbili se mi hlavně klouzci :) - cena kolem 30 Kč, kupováno v Penny.
- na oleji si cibuli opečeme do růžova, pozor může se místy připalovat – přidáme na kolečka nakrájenou čabajku a jen ji necháme prohřát.
- přidáme rozšlehaná vejce a mícháme do polosuché verze – tedy ani úplně udělaná, ani vysušená.
- poté odstavíme ze sporáku a vmícháme houby. Necháme chládnout.
- připravíme si těsto do formy (poprvé v životě jsem koupila italské těsto rozválené, ale ne kulaté nýbrž obdélník a to byla zásadní chyba :D – ti šikovnější si udělají samozřejmě těsto domácí) – keramickou potřeme lehce oliv. olejem, do plechové můžeme dát pečící papír.
- propícháme vidličkou, aby se nemělo tendenci nafukovat (ale opět jen lehce, ať tam neuděláte díru jak do státního rozpočtu!)
- do vychladlé směsi přidáme zakysanou smetanu, basalku, nastrouháme muškátový oříšek a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Dle potřeby dochutíme opět solí a pepřem – pepř je lepší čerstvý, z mlýnku – oproti mletému ze sáčku je v chuti zásadní rozdíl.
- směsí naplníme formu (nezapomeňte si předehřát trouby na 200°), a zastrouháme sýrem.
Zbylo mi těsto z okrajů, tak jsem si pohrála. Rajčata jsou cherry, rozříznutá na půl a na každé půlce do kříže, aby nepraskly.
Zbylo mi těsto z okrajů, tak jsem si pohrála. Rajčata jsou cherry, rozříznutá na půl a na každé půlce do kříže, aby nepraskly.
- vložíme do trouby, snížíme teplotu na 180° a pečeme cca 25 – 35 min. Povrch koláče musí být zlatohnědý, okraje by se měly odlepit od formy.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každou reakci. :)