čtvrtek 17. ledna 2013

Instinkt v kuchyni - počtení o české klasice


A je tu první řady mých budoucích příspěvků o literatúře týkají se jídla a vaření.
Ráda čtu kuchařky, ještě raději si prohlížím fotky pokrmů a obvykle si dle nich i vybírám, nicméně to neznamená, že to co může vypadat hrozně, nemůže být dobré (o receptu na kuřecí játra na pomerančích někdy příště..)

Ta publikace, které se budu dneska věnovat je od Evy Filipové. Tuhle specialistku na společenské chování a gastronomii můžete znát především z kuchařské show ,,Na nože!“, kde byla jednou z porotkyní, společně s Petrem Vaňkem z kulinářského institutu a Zdeňkem Pohlreichem, majitelem Café Imperial a naším asi nejznámějším kuchařem.
Tenkrát jsem na ní oceňovala především estetický cit pro úpravu (přece jen ti chlapi mají o něco víc dravější náhled) a pro rozlišování chutí – to mělo za příčinu i to, že se docela často s pány Vaňkem a Pohlreichem neshodovala.



Ráda podotýkám, že ,,Instinkt v kuchyni“ jsem dostala nedávno od své kamarádky a blogerky Jáji (www.jarmarkmarnosti.blogspot.cz).
Trefný název a to co od kuchařky čekám – prostě mi udělala velkou radost.

,,Instinkt v kuchyni“ je útlá knížečka vydaná v roce 2010, kde najdete oblíbené recepty právě Evy. Obsah prezentovaný na 96 stránkách je rozdělen na čtyři kapitoly – předkrmy, polévky, hlavní jídla a dezerty.
Suroviny jsou, s vyjímkou dezertů, uváděné na 4 porce. V předmluvách k jednotlivým receptům sem tam najdete i další recepty, mimo hlavní náplň.

Každý recept doprovází velká detailní fotografie – v případě  dezertů je uvidíte i na řezu.

Tendence receptů směřují k české tradiční kuchyni místy něčím nenásilně obměněnou.
V předmluvách jsou doporučeny i jiné varianty surovin (např. vývar – oháňka)

Osobně velmi oceňuji část o dezertech. Spolu s knížkou od Mary J. Blide (taktéž plánuji recenzi) , aspiruje na moji top sladkou kuchařku.



3 osobní tipy z této kuchařky:
bramboračka, pečený bůček s hrachovým pyré, konfitovanou cibulkou a špekovými knedlíky, lívance s karamelovými jablky.


2 komentáře:

  1. To jsem ráda, že jsem ti udělala radost :*
    Tak na co mne pozveš? :D

    OdpovědětVymazat
  2. V lednici mám Evou inspirovaný koláč s mangem :D dojeď na kafčo :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každou reakci. :)