neděle 20. ledna 2013

Obědový majstrštyk aneb šálek vývaru z oháňky

Všichni známe hovězí vývar – jeho příprava se řadí k oblíbeným nedělním či slavnostním pokrmům. Fascinuje mě to, že i v dnešní moderní a uspěchané době, se pokorně vracíme k zapomenutým potravinám

Na včerejším nákupu v Intersparu, mě kamarádka inspirovala k dnešnímu pokusu.



Oháňku seženete v oddělení chlazeného masa, cena za kilogram se pohybuje kolem 129 Kč, já si na zkoušku vzala 3 větší kousky - 400g.


Samozřejmě, někdo si může klepat na hlavu, proč se takovým všeobecně známým receptem zabývám, vždyť google vygooglí i to, co neví, ale mně jde spíše o zkušenosti a zvědavost.

Suroviny a postup:



- První co bych podotkla, že je důležité kousky oháňky ještě řádně doma umýt a obrat případné chlupy.
- Pak už jen stačí ,,hodit“ do hrnce se silnějším dnem do studené vody, přidat kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a koření (nové koření, celý pepř a bobkový list, sůl).
-  Ideální je polévku přivést k varu, pak ztlumit a vařit asi 2 hodiny. Pokud se voda vyvaří, dolejte ji na původní množství (na 400g asi ¾ litru vody, na 1kg 1,5l vody).
- Vaříme samozřejmě táhnutím (tedy pomalu a na mírném plameni, jen lehce polévku nechat pobublávat ) a v počátku vaření sbírat hustým cedníkem,,šum“ (bílkovina připomínající shluk bublinek) na povrchu polévky.



 - Vývar se ve finiši přecedí, nakrájí se do něj zelenina z vývaru, dle potřeby dosolí a přidají knedlíčky nebo nudle vařené zvlášť a hitparáda je na stole!


Zda chcete polévku mastnější - ideálně na kocovinu - to nechám na Vás.
Tuk se dá odstranit zchlazením polévky a následným odebráním tukové vrsty.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)