Řekněme, že už je sice dávno po sezóně dýní, nicméně
naše super, hyper a kdoví jaké markety nám umožňují vařit nejen ze sezónních
surovin.
Navíc je zima a k zimě polévky jednoznačně patří. Nevím
jak vy, ale právě v tomto období vařím nejvíce druhů hutných polévek,
které nejen zahřejí, ale i uvolní a zaplní bříško. Není sice nad čerstvý jarní
hráškový krém, ale i dýně má něco (spoustu!) do sebe.
Dýně je nejen vhodná potravina pro udržení štíhlé linie
(díky až 90% obsahu vodu), ale taky pro dostatek vlákniny a karotenu, který
naše tělo mění na vitamin A.
A hlavně.. je hrozně dobráááááá.
Suroviny
(na 4 porce) 1 středně velká dýně Hokkaido, 1 cibule, půl
petržele, kousek celeru, olivový olej, smetana na vaření, zakysaná smetana,
sůl, pepř, citron (jeho kůra), muškátový oříšek, curry
Pokud dýni nechcete loupat, vyberte si v obchodě hezkou hladkou, bez ,,pupínků".
Postup
-nejdříve si ostrým, větším nožem opatrně rozřízneme dýni na
půl (doporučuji ji nekrájet přímo na půl, ale obejít řez kolem šušně – šťopky? :D a vést řez pomalu a po částech, dýně je tvrdá). Potom
každou půlku na čvrtky.
- následně si menším nožíkem a lžící vydlabeme semínka,
která už dál nepoužíváme
- čtvrtky dýně dáme na plech a na 180 stupňů pečeme do
poloměkka – pozor aby se dýně nespálila
- upečenou dýni vytáhneme z trouby a necháme
zchládnout, je čistě na Vás, zda budete dýni loupat nebo ne – Hokkaido má tu
výhodu, že se loupat nemusí, nicméně krém z oloupané dýně je jemnější -
pak nakrájíme na větší kousky
- mezitím si opečeme nakrájenou cibuli na olivovém oleji,
přidáme nastrouhaný celer a petržel a dýni a krátce orestujeme
- zalijeme horko vodou, přiměřeně osolíme a vaříme do
úplného změknutí
- poté odstavíme ze sporáku a rozmixujeme, vrátíme na sporák
a přidáme smetanu
- dle hustoty krému se dá naředit – osobně preferuju
hustější konzistence
- asi nejdůležitější část je dochucování – každý máme radši
něco jiného, popisuji svůj originální postup – trošku pepře, 2 lžičky curry,
s muškátovým oříškem rozhodně nešetřím a kůru zhruba z ½ citronu
- všechno necháme krátce probublat a podáváme se zakysanou
smetanou a opečeným toustem s olivovým olejem
Ps: na obrázku se plněnými zapékanými žampiony s Grand Moravia
Tuhle polévku směle tituluju na ,,polévku roku 2012“
v mém receptáři.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každou reakci. :)