pátek 11. ledna 2013

Vzpomínka na podzim - muškátová dýňová polévka s citronem



Řekněme, že už je sice dávno po sezóně dýní, nicméně naše super, hyper a kdoví jaké markety nám umožňují vařit nejen ze sezónních surovin.
Navíc je zima a k zimě polévky jednoznačně patří. Nevím jak vy, ale právě v tomto období vařím nejvíce druhů hutných polévek, které nejen zahřejí, ale i uvolní a zaplní bříško. Není sice nad čerstvý jarní hráškový krém, ale i dýně má něco (spoustu!) do sebe.
Dýně je nejen vhodná potravina pro udržení štíhlé linie (díky až 90% obsahu vodu), ale taky pro dostatek vlákniny a karotenu, který naše tělo mění na vitamin A.
A hlavně.. je hrozně dobráááááá.

Suroviny

(na 4 porce) 1 středně velká dýně Hokkaido, 1 cibule, půl petržele, kousek celeru, olivový olej, smetana na vaření, zakysaná smetana, sůl, pepř, citron (jeho kůra), muškátový oříšek, curry

Pokud dýni nechcete loupat, vyberte si v obchodě hezkou hladkou, bez ,,pupínků".

Postup

-nejdříve si ostrým, větším nožem opatrně rozřízneme dýni na půl (doporučuji ji nekrájet přímo na půl, ale obejít řez kolem šušně – šťopky? :D a vést řez pomalu a po částech, dýně je tvrdá). Potom každou půlku na čvrtky.
- následně si menším nožíkem a lžící vydlabeme semínka, která už dál nepoužíváme
- čtvrtky dýně dáme na plech a na 180 stupňů pečeme do poloměkka – pozor aby se dýně nespálila
- upečenou dýni vytáhneme z trouby a necháme zchládnout, je čistě na Vás, zda budete dýni loupat nebo ne – Hokkaido má tu výhodu, že se loupat nemusí, nicméně krém z oloupané dýně je jemnější - pak nakrájíme na větší kousky


- mezitím si opečeme nakrájenou cibuli na olivovém oleji, přidáme nastrouhaný celer a petržel a dýni a krátce orestujeme
- zalijeme horko vodou, přiměřeně osolíme a vaříme do úplného změknutí


- poté odstavíme ze sporáku a rozmixujeme, vrátíme na sporák a přidáme smetanu
- dle hustoty krému se dá naředit – osobně preferuju hustější konzistence

- asi nejdůležitější část je dochucování – každý máme radši něco jiného, popisuji svůj originální postup – trošku pepře, 2 lžičky curry, s muškátovým oříškem rozhodně nešetřím a kůru zhruba z ½ citronu
- všechno necháme krátce probublat a podáváme se zakysanou smetanou a opečeným toustem s olivovým olejem


Ps: na obrázku se plněnými zapékanými žampiony s Grand Moravia


Tuhle polévku směle tituluju na ,,polévku roku 2012“ v mém receptáři.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)