sobota 5. ledna 2013

Krkovička na redukci z červeného vína

První recept je spíš typově pro chlapy.. pokud chcete uvařit nesložitý víkendový oběd, kterým se zavděčíte (vyzkoušeno (nejen) adeptem, který se opravdu nebojí říct, co si myslí :D)
Aneb cokoli s alkoholem nemůže být blbý (jak říká opět Zdenda)..

Suroviny:


kořenová zelenina na kostky (mrkev, celer, petržel), 1 větší cibule, česnekové stroužky 4-6 kusů, hovězí nebo vepřové maso na kostky (já použila vepřovou krkovici), sůl, pepř, muškátový oříšek, nové koření, jalovec, dobré červené víno

Postup:


- nakrájíme si kořenovou zeleninu na středně velké kostky (kolečka), cibuli na čtvrtinky, česnek na půl či celý, a rovnou ji dáme do pekáčku
- maso si osolíme, opepříme a přidáme k zelenině







- nastrouháme trochu muškátového oříšku, přihodíme jalovec a nové koření (stačí i jen n. koření) a vše promícháme
- na 230° dáme do trouby na prudko zatáhnout asi na 10 min, poté vytáhneme a přelijeme cca 3dcl červeného vína a dusíme pod zavřeným pekáčkem do měkkosti masa a zeleniny





- dle potřeby (ne) podléváme vodou, tuk není nutný – krkovice je prorostlá a sama si pustí
- ke konci sundáme vrchní díl pekáčku a dopékáme do zlatova


Ps: to světlé je jedno kuřecí prso pro návštěvu :)


Recenze vína: Eagle Greek – Penny, cena 59,-Kč




-          - samozřejmě chuť připravovaného jídla se mísí s chutí vína
-         - můj názor je ten, že na vaření je škoda flašky za 200Kč, tudíž volím osvědčené levnější značky (krabičákům a vínům v pet lahvích se obloukem vyhýbám :D) kolem 100 Kč – a je to buď risk či zisk (samozřejmě nejradějí používám domácí zdroje – už jsem se zmínila že přítel je z Jižní Moravy? :D)
-         -Víno Eagle Greek byl asi risk
     – víno z USA z Kalifornie (why is it Eagle Greek??) - upoutala mě jednoduchá etiketa, dle ní je víno charakterizováno jako vhodné k červeným masům a s chutí lesního ovoce
-        -  je to víno hutné, nečiré, s hořkým ocáskem
-         osobně v něm lesní plody necítím – spíše přezrálý angrešt a! kávovou sedlinu, co mi osobně na popíjení nesedí
-         Závěrem bych řekla, že příště zvolím jinou značku, i když s masem si kupodivu sedlo


Hezkou sobotu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)