pondělí 21. ledna 2013

Drůběží játra na pomeranči a víně

Nejplodnějším obdobím roku v životě studující blogerky je rozhodně zkouškové období. Není jiného, které by bylo tak sváděno prokrastinací..

Dnes se zaměříme na vnitřnosti – konkrétně kuřecí játra. Játra jsou sice orgán, který zbavuje škodlivin a pojídání ve větším množství se příliš nedoporučuje, ale zároveň jsou super zdrojem vitaminu A. Recept je nenáročný, kombinace sladkokyselé omáčky a ,,trpkých“ jater.


Přiznám se, že celkově se u vaření vyžívám spíš při přípravě bezmasých, těstovinových, rybích jídel, než v mase. Řekněme, že vepřové maso je ještě v pohodě, ale s hovězím docela bojuju – nicméně to neznamená, že tu pověstnou horu jednou nezdolám.
Jinak jsem velkým milovníkem steaků a troufám si říct, že poznám dobře udělaný steak. Naposledy jsem ho bohužel jedla v Magické zahradě, což bylo někdy před rokem čistého času – svou naději vkládám do plánované sobotní návštěvy jedné restaurace v Řepích, o které bude článek příští týden.


Drůběží játra na víně a pomeranči

Suroviny:

na 2 -3 porce – 500g drůbežích jater (kuřecí, kachní), 1 pomeranč (šťáva a kůra), 2 dcl vína (červené –  improvizačně jsem použila bílý Tramín), 2 cibule, 50g slaniny, majoránky, sušený česnek (čerstvý je příliš agresivní), 1 bobkové listy, černý pepř a sůl, máslo




Postup:

- především nesmíte solit, než budou játra udělaná – ztvrdla by!
- do hrnce si připravte menší kostku (asi 10-15g) másla a nechte rozpustit
- přidejte nadrobno nakrájenou bílou cibuli (červená je ještě vhodnější) a lehce ji zpěňte, přidejte na pásky nakrájenou slaninu a nechte popustit její aroma
- cibule nesmí být připálená, spíše jen měkká – přidejte na kousky nakrájená a očištěná játra (zbavená větších bílých blanek) a lehce opečte


- polijte je šťávou z ½ pomeranče a přidejte trochu pomerančové kůry  (1/3 kávové lžičky), nechte šťávu trochu vyvařit a podlijte deci vína.¨



- opět nechte vyvařit a přidejte deci vody – šťáva bude sladko-kyselá, nebojte se ji dle chuti přisladit tmavým cukrem
- osolte asi ½ kávové lžičky
- podávejte s přílohou, která šťávu lehce nasaje – rýže, šťouchané brambory nebo kaše.

se s karamelizovaným pomerančem na závěr

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)