čtvrtek 24. ledna 2013

Moules à la marinière – aneb muž přes palubu!

Týdenní nákup jsme zvládli už ve čtvrtek (no logicky, přece se nebudu přes týden tahat s narvanýma igelitkama v MHD, když to jde hladce i s ,,nosičem“ :), autem). Vlastně to byl spontánní, pětiminutový nápad, vzhledem k mé pondělní zkoušce, kvůli které si nemůžu časově dovolit strávit sobotní dopoledne v narvaném Kauflandu, peroucí se o poslední zvadlou ředkev s dravými pražskými seniory.

O letošním víkendu jsme se rozhodli vařit jednu těžkou a jednu lehkou obědovou variantu, což mě vlastně dostalo k dnešnímu receptu.

Tak si tak stojím ve frontě na čerstvé ryby, přemýšlím a najednou koukám, že se tam v koutku lesknou čerstvé slávky. Vzala jsem jich jen 300g – na rovinu přiznám, že se jich tam pár zdálo otevřených už z dálky, z hlediska čerstvosti nic moc pozitivní aspekt.
Ve výsledku jsem z 12 mušlí stejně 5 vyhodila – při zkoušce čerstvosti – poklepání otevřené mušle po vydrhnutí škleblí ve vlažné vodě, se ukázalo, že 4 z nich jsou už ,,mrtvé“ (nezavřely se ani po chvilce) a jedna se při vaření neotevřela.
To je prostě pravidlo, které je třeba dodržet, pokud nechcete mít vlnobití v žaludku s nepříjemným zakončením.

 

Nejdřív něco k samotným slávkám jedlým – jsou to plné mušle, které jsou velmi zdravé (velký obsah železa, manganu, zinku, draslíku, vitamínů skupiny B a vitamín C) a zároveň nekalorické.

Pokud se už rozhodnete připravit slávky (nebo vlastně jakékoliv mušle), jakmile je donesete domů, neskladujte je víc jak 24 hodin – rychle se kazí!


Více o uchování mušlí zde.

Moules à la marinière –  mušle po námořnicku


Tento recept je opět velmi nenáročný na přípravu – je rychlý, proto je lepší připravit si dané suroviny předem.

 

Suroviny na 1/2kg slávek:

 

1 cibuli nebo 2 šalotky, 2-3 plátky citronu i s kůrou, 4 kuličky černého pepře, bobkový list, tymián nebo petržel (ideálně čerstvé), 3 stroužky česneku, máslo, 1dcl bílého víno, sůl (a 500g slávek – na 2 porce).
Příloha – tmavá nebo světlá bageta

Postup:


- nakrájejte si šalotku nadrobno , česnek na tenké plátky a citron na kolečka



- očistěte si slávky menším kartáčkem nebo houbičkou pod vlažnou vodou a odstraňte přebývající řasy
- do hrnce dejte asi 30g másla a nechte rozpustit, na něm zpěňte šalotku
- přidejte tymián nebo petržel, 2 ks bobkového listu, pepř, česnek a citron
- vložte omyté slávky a podlijte dobrým suchým bílým vínem a 5 minut povařte, až se slávky otevřou – pokud nějaká zůstane zavřená, vyhoďte ji.


- vyjměte slávky do misky a držte v teple
- vývar z mušlí přeceďte do jiného hrnce/pánvičky a přepasírujte přes cedník zbylou cibuli s česnekem


- přidejte kostičku másla a vložte zpátky slávky na prohřátí


- osolte a podávejte přelité máslovou omáčkou s opečenou bagetou, kterou do omáčky namáčejte


Bon Apetit!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každou reakci. :)